07:43 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Η επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Η Βρετανία δεσμεύεται να απαντήσει εάν επιβεβαιωθεί φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

© Sputnik / Iliya Pitalev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε πως η Βρετανία θα «απαντήσει κατάλληλα» εάν επιβεβαιωθεί «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων» στη Συρία, μετά από αναφορές των ΗΠΑ σε σχετικές «ενδείξεις».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «απάντησε κατάλληλα» εάν επιβεβαιωθεί η φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Καταδικάζουμε κάθε χρήση χημικών όπλων, είμαστε σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Και εάν επιβεβαιωθεί η οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, θα απαντήσουμε κατάλληλα», δήλωσε η Μέι, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι η συριακή κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Η ρητορική αυτή ήρθε μετά από δήλωση του επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης για τη Συρία, Βίκτορ Κουπτσίσιν, ο οποίος δήλωσε ότι οι τρομοκράτες που λειτουργούν στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ διαθέτουν σημαντικό αριθμό δηλητηριωδών ουσιών με τις οποίες γεμίζουν πυρομαχικά για χρήση σε προβοκάτσιες με στόχο να κατηγορηθεί ο Συριακός Στρατός για «χημικές επιθέσεις» κατά του άμαχου πληθυσμού.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία προειδοποίησε ότι τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη Συρία συνεχίζουν τις προετοιμασίες για προβοκάτσιες με χημικά όπλα ώστε να κατηγορήσουν τη Δαμασκό.

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η τρομοκρατική ομάδα Αλ Νούσρα προετοιμαζόταν να διεξάγει μία προβοκάτσια στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, προκειμένου να ενοχοποιήσουν τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν την κυβέρνηση της Συρίας ότι είναι υπεύθυνη για μια σειρά φερόμενων χημικών επιθέσεων και πιο συγκεκριμένα ένα περιστατικό στην πόλη Δούμα στις 7 Απριλίου 2018, αγνοώντας τις αποδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν μια επιχείρηση προβοκάτσιας από τους μαχητές που πολεμούν κατά της κυβέρνησης.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία χρησιμοποίησαν τους ισχυρισμούς, που εξαπλώθηκαν από τα αμφιλεγόμενα Λευκά Κράνη για να δικαιολογήσουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κάθε ανάμειξη σε τέτοιες επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι το οπλοστάσιο των χημικών όπλων της είχε καταστραφεί πριν από χρόνια, με σώμα του ΟΗΕ να επιβλέπει τη διαδικασία.

Tags:
Βρετανία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης για τη Συρία, Ιντλίμπ, Λευκά κράνη, επίθεση, χημικά όπλα, Συρία, Τερέζα Μέι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK