ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο συριακός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκαν να ανταποκριθούν «γρήγορα και κατάλληλα» εάν αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες αναφορές είναι ακριβείς.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε σε ομιλία του στο Κογκρέσο ότι η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, καθώς και τις αναφορές για τη χρήση χημικών όπλων. Μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, αλλά το παρακολουθούμε», είπε.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο συριακός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκαν να ανταποκριθούν «γρήγορα και κατάλληλα» εάν αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες αναφορές είναι ακριβείς.

Είχε προηγηθεί δήλωση του επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης για τη Συρία, Βίκτορ Κουπτσίσιν, ο οποίος ανέφερε ότι οι τρομοκράτες που λειτουργούν στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ διαθέτουν σημαντικό αριθμό δηλητηριωδών ουσιών με τις οποίες γεμίζουν πυρομαχικά για χρήση σε προβοκάτσιες με στόχο να κατηγορηθεί ο συριακός στρατός για «χημικές επιθέσεις» κατά του άμαχου πληθυσμού.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία προειδοποίησε ότι τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη Συρία συνεχίζουν τις προετοιμασίες για προβοκάτσιες με χημικά όπλα ώστε να κατηγορήσουν τη Δαμασκό.

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η τρομοκρατική ομάδα Αλ Νούσρα προετοιμαζόταν να διεξάγει μία προβοκάτσια στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, προκειμένου να ενοχοποιήσουν τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν την κυβέρνηση της Συρίας ότι είναι υπεύθυνη για μια σειρά φερόμενων χημικών επιθέσεων και πιο συγκεκριμένα ένα περιστατικό στην πόλη Δούμα στις 7 Απριλίου 2018, αγνοώντας τις αποδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν μια επιχείρηση προβοκάτσιας από τους μαχητές που πολεμούν κατά της κυβέρνησης.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία χρησιμοποίησαν τους ισχυρισμούς, που εξαπλώθηκαν από τα αμφιλεγόμενα Λευκά Κράνη για να δικαιολογήσουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κάθε ανάμειξη σε τέτοιες επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι το οπλοστάσιο των χημικών όπλων της είχε καταστραφεί πριν από χρόνια, με σώμα του ΟΗΕ να επιβλέπει τη διαδικασία.

Σχετικά:

Η Βρετανία δεσμεύεται να απαντήσει εάν επιβεβαιωθεί φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία
Αποκαλύψεις της Μόσχας για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στη Συρία με χημικά
ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποιεί χημικά όπλα
Tags:
χημικά όπλα, χημικά, Ιντλίμπ, ΗΠΑ, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK