03:37 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Μάικ Πομπέο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ακρόαση στη Γερουσία στις 9 Απριλίου, 2019

Η αμερικανική αντικατασκοπεία ακυρώνει τους ισχυρισμούς Πομπέο περί σύνδεσης Ιράν και Αλ Κάιντα

© AP Photo / Susan Walsh
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μάικ Πομπέο είχε ισχυριστεί ότι δεν έχει αμφιβολία πως «υπάρχει σύνδεση» μεταξύ Ιράν και Αλ Κάιντα. Δημοσίευμα που επικαλείται τρεις πηγές διαψεύδει τον ισχυρισμό.

Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών δεν έχει αποδείξεις ότι η Αλ Κάιντα συνεργάστηκε με την ιρανική κυβέρνηση στην πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στον Κόλπο, ανέφερε το Daily Beast επικαλούμενο τρεις πηγές που δεν κατονομάζει. Η εκτίμησεη φέρεται να υποβλήθηκε από ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια διαβαθμισμένης ενημέρωσης με μέλη του Κογκρέσου, την Τρίτη.

Ο ισχυρισμός ότι το Ιράν έχει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όταν ρωτήθηκε εάν η εξουσιοδότηση για τη χρήση στρατιωτικής βίας του 2011, δόθηκε ώστε να επιτραπεί σε αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν με υπεύθυνους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τις σχετιζόμενες με αυτές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Αλ Κάιντα. Τελεία. Παύλα. Το πραγματικό ερώτημα σχετικά με τις συνδέσεις του Ιράν με την Αλ Κάιντα είναι πολύ πραγματικό. Έχουν φιλοξενήσει την Αλ Κάιντα. Έχουν επιτρέψει στην Αλ Κάιντα να διέλθει από τη χώρα τους», δήλωσε ο Πομπέο.

Το περιοδικό TIME φιλοξένησε ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως ο ισχυρισμός του Πομπέο είναι μια υπερβολή που δεν επιβεβαιώνεται από οποιαδήποτε απόδειξη «μεγάλης αντι-αμερικανικής συμμαχίας».

Αμερικανοί νομοθέτες προειδοποίησαν τον Πομπέο τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε την άδεια του Κογκρέσου να ξεκινήσει πόλεμο με το Ιράν και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι χαρακτηρισμός του ιρανικού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως τρομοκρατική ομάδα, στόχο είχε να στοιχειοθετήσει υπόθεση για πόλεμο.

Ένα μήνα μετά την ακρόαση αυτή, ο Τζόναθαν Άλεν του NBC News εκτίμησε ότι ο Τραμπ μπορεί να μην χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου για να πάει στον πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία και ισχυρίστηκε ότι οι υπάλληλοι της κυβέρνησης έχουν συνδέσει την Αλ Κάιντα με το Ιράν για να παρουσιάσουν την Τεχεράνη ως τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ψήφισμα του 1973 για τις Εξουσίες Πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να δώσει πράσινο φως για στρατιωτικές ενέργειες, ειδοποιώντας το Κογκρέσο 48 ώρες νωρίτερα, εάν οι στρατιωτικές δυνάμεις παραμείνουν στο εξωτερικό για όχι περισσότερο από 60 ημέρες, με περίοδο 30 ημερών για την απόσυρση. Στρατιωτική δράση που διαρκεί περισσότερο από 60 ημέρες πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Σχετικά:

Για κίνδυνο «ατυχήματος» λόγω της αμερικανικής παρουσίας στον Περσικό Κόλπο προειδοποιεί το Ιράν
Το «εγχειρίδιο» Τραμπ για τη διαμάχη με το Ιράν
Τραμπ: Εχθρικό το Ιράν, δυνατές οι συνομιλίες όταν η Τεχεράνη θα είναι έτοιμη
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί το Ιράν: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν πληγούν τα συμφέροντά τους
Tags:
ΗΠΑ, τρομοκρατία, Αλ Κάιντα, Ιράν, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK