22:42 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το αμερικανικό αναμνηστικό που «ξέχασε» τη σοβιετική ένωση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Αμερικανική εταιρεία «ξέχασε» τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης από αναμνηστικά για τον ΒΠΠ

© Φωτογραφία: Bradford Exchange
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σε ένα ατόπημα που προκαλεί ερωτηματικά υπέπεσε η αμερικανική εταιρεία Bradford Exchange που δεν συμπεριέλαβε τη Σοβιετική σημαία στα αναμνηστικά για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αντίθεση με τις σημαίες άλλων κρατών.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αμερικανική εταιρεία Bradford Exchange, η οποία παράγει προϊόντα αναμνηστικών, για το ατόπημά της να ξεχάσει τη Σοβιετική Ένωση και τη νίκη της επί του φασισμού στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

​Ειδικότερα, η εταιρεία ξέδωσε αναμνηστικό νόμισμα που απεικονίζει τις σημαίες κάποιων από τους Συμμάχους του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου πριν από την επερχόμενη 75η επέτειο από το τέλος του πολέμου, ωστόσο δεν συμπεριέλαβε τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, που προκάλεσε ουσιαστικά την πτώση της Ναζιστικής Γερμανίας.

«Οι εμπρόσθιες πλευρές παρουσιάζουν τις σημαίες των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και ένα ειδικό βραβείο της 75ης επετείου και των ημερομηνιών της επετείου», ήταν η περιγραφή του νομίσματος, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, τόνισε.

Η εταιρεία αρνήθηκε να κάνει αποιαδήποτε σχόλια, στο Sputnik, σχετικά με το κέρμα, λέγοντας ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στον ιστότοπο. 

Ο Τζέφρι Ρόμπερτς, κορυφαίος βρετανός μελετητής της διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι το νεοϊδρυθέν αναμνηστικό νόμισμα αποτελεί «πλήρη στρέβλωση της πραγματικής φύσης της συμμαχικής νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η Γαλλία ήταν μια ηττημένη εξουσία κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και όχι νικηφόρα. Η σοβιετική σημαία θα έπρεπε να εμφανίζεται δίπλα στις βρετανικές και αμερικανικές σημαίες στο νόμισμα, αφού η Σοβιετική Ένωση έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στο να νικήσει τον Χίτλερ και τους Ναζί».

Η όψη του κέρματος απεικονίζει τον Χάρι Τρούμαν, τον 33ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα λίγες μέρες πριν τη νίκη στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 1945, όταν πέθανε ο βασικός πρόεδρος του πολέμου Φρανκλίνος Ρούζβελτ και ο Αμερικανός επικεφαλής στρατιωτικός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος αργότερα πέτυχε τον Τρούμαν στον Λευκό Οίκο.

«Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι επίσης εξαιρετικά προβληματική.Ο Αϊζενχάουερ, ο οποίος εμφανίζεται μαζί με τον Τρούμαν, ήταν σίγουρα ένας σημαντικός στρατηγός, αλλά και ο Βέρντερ  Μοντγκόμερι και ο Ζούκοβιτς του Σοβιετικού συνασπισμού. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κερδήθηκε από έναν συμμαχικό συνασπισμό δυνάμεων τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ»,  εξηγεί ο Ρόμπερτς.

Tags:
αντιφασιστική νίκη, νόμισμα, ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΣΣΔ, Σοβιετική Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK