05:33 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Νωρίτερα την Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε 17 νέες κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks, ο οποίος συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα στο Λονδίνο από τις βρετανικές αρχές.

Η τύχη της δημοσιογραφίας, όπως γνωρίζουμε, βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο, αφού η Ουάσινγκτον απήγγειλε νέες κατηγορίες εναντίον του Τζουλιάν Ασάνζ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, σημείωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν σε μήνυμα του στο Twitter, αντιδρώντας στις 17 νέες κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks.

​«Το υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις κήρυξε τον πόλεμο — όχι στο Wikileaks, αλλά στην ίδια τη δημοσιογραφία», δήλωσε ο Σνόουντεν, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται πλέον για τον Τζουλιάν Ασάνζ: η υπόθεση αυτή θα κρίνει το μέλλον των μέσων μαζικής ενημέρωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σνόουντεν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το RT.

​​Νωρίτερα την Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε 17 νέες κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks, ο οποίος συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα στο Λονδίνο από τις βρετανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει καταθέσει αίτημα, ώστε ο Τζούλιαν Ασάνζ να μην αντιμετωπίζεται ως δημοσιογράφος, αλλά ως κάποιος που ενεπλάκη με «την απαράδεκτη δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών».

Στο κατηγορητήριο, παράλληλα, ο ιδρυτής των WikiLeaks περιγράφεται ως κάποιος που «επανειλημμένως ενθάρρυνε τις πηγές του να υποκλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα μάλιστα, με την «Washington Post», οι νέες κατηγορίες επισείουν σωρευτική ποινή φυλάκισης έως και 170 έτη.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Τζο Λαουρία, αρχισυντάκτης στο «Consortium News», μιλώντας στο Sputnik, προειδοποίησε ότι εφόσον ο Ασάνζ διωχθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας (σ.σ. Espionage Act), τότε θα είναι η πρώτη φορά που αμερικανική κυβέρνηση κάνει χρήση της συγκεκριμένης κατηγορίας, προκειμένου να ασκήσει δίωξη σε δημοσιογράφο για την παρουσίαση και δημοσίευση δημοσιογραφικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει επίσημο αίτημα για την έκδοσή του, με την κατηγορία της «συνωμοσίας για τη διενέργεια επιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να αποκτηθούν οι κωδικοί απόρρητου υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Η ακροαματική διαδικασία επί του αμερικανικού αιτήματος, είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί στις 12 Ιουνίου.

Tags:
Twitter, κατηγορίες, δημοσιογραφία, Έντουαρντ Σνόουντεν, Τζούλιαν Ασάνζ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK