02:16 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στις 15 Μαΐου, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τοποθέτησε σε «μαύρη λίστα» τη Huawei και 68 από τις θυγατρικές της, απαγορεύοντάς τους να αγοράζουν τμήματα και εξαρτήματα από αμερικανικές εταιρείες χωρίς άδεια.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες ώστε να συμπεριληφθεί η Huawei σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα.

«Αν καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία, θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Huawei θα συμπεριληφθεί ενδεχομένως σε κάποια μορφή ή σε κάποιο μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας… Νομίζω ότι πιθανώς μια καλή πιθανότητα», δήλωσε την Πέμπτη ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας εμπορικής συμφωνίας με Κίνα, παρά τις εντάσεις για την Huawei.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι ανησυχεί για την Huawei από την άποψη της εθνικής ασφάλειας.

Στις 15 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που παράγεται στο εξωτερικό και θεωρείται επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. To εκτελεστικό διάταγμα δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε εταιρείες ή χώρες, αλλά την ίδια ημέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τοποθέτησε σε «μαύρη λίστα» τη Huawei και 68 από τις θυγατρικές της, απαγορεύοντάς τους να αγοράζουν τμήματα και εξαρτήματα από αμερικανικές εταιρείες χωρίς άδεια.

Ως αποτέλεσμα, η Google αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με την Huawei, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, εκτός από εκείνες που διατίθενται δημόσια μέσω αδειών ανοικτού κώδικα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη μπλοκάρει τη Huawei από συμφωνίες με την κυβέρνηση και αναδόχους, πιέζουν τους συμμάχους να ακολουθήσουν τις κινήσεις τους. Η Ιαπωνία ακολούθησε το παράδειγμα, ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν στη Huawei να προμηθεύσει εξοπλισμό στα δίκτυα νέας γενιάς 5G.

Ωστόσο, αρκετές χώρες αρνήθηκαν να υποκύψουν στην πίεση των ΗΠΑ. Σημαντικές οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, επιτρέπουν στην Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Το Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο και τον περασμένο μήνα επέτρεψε στην εταιρεία να προμηθεύει λιγότερο ευαίσθητα μέρη εξοπλισμού δικτύωσης 5G.

Tags:
Huawei, εμπορική συμφωνία, Ντόναλντ Τραμπ, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK