04:38 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ευρωεκλογές 2019 (265)
0 10
Βρείτε μας

Στις κάλπες προσέρχονται έως και την Κυριακή, οι ψηφοφόροι των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εκλέξουν τα συνολικά 751 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποιο είναι όμως το διακύβευμα των ευρωεκλογών και τι θα πρέπει να αναμένουμε από αυτές;

Οι ένατες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ, γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών με έντονο τον ευρωσκεπτικισμό και εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων παγκόσμια, χάρη και στην εμπρηστική ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ που έχει στο στόχαστρό της τόσο το Ιράν όσο και την Κίνα.

Κρίσιμα ζητήματα

Στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών του 2019, βρίσκονται η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη, η μεταναστευτική κρίση που παρότι έχει μειωθεί συνεχίζεται αλλά και η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Η τελευταία εκφράστηκε μεταξύ άλλων, με την άνοδο των ποσοστών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, του κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία και φυσικά του κόμματος του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν την Πέμπτη στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι οι πολίτες της Βρετανίας αποφάσισαν μετά από δημοψήφισμα το 2016 να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες της Ιρλανδίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας προσήλθαν στις κάλπες την Παρασκευή, 24 Μαΐου. Οι ευρωεκλογές στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνουν το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Μαΐου.

Τις περισσότερες έδρες καταλαμβάνει η Γερμανία (96) λόγω του πληθυσμού της (82,7 εκατ. πολίτες) ενώ μικρότερα κράτη όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο παίρνουν μόλις έξι έδρες.

Τι διακυβεύεται;

Οι ευρωβουλευτές, των οποίων η θητεία είναι πενταετής, έχουν την αρμοδιότητα να ψηφίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να καθορίζουν τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και να εποπτεύουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) προτείνει τους νόμους, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψηφίζουν την νομοθεσία και τυχόν τροποποιήσεις της.

Αρκετά ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές στην Ευρώπη. Η Ευρωβουλή, χωρίζεται με βάση πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι εθνικά και έτσι σχηματίζονται τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και αντιπολιτευόμενες ευρωομάδες που κατά κύριο λόγω είναι ευρωσκεπτικιστικές, όπως η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFDD) και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF).

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εκτιμά ότι το μετά τις ευρωεκλογές ένα τρίτο των εδρών του ευρωκοινοβουλίου θα καταλάβουν ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.

Ηνωμένο Βασίλειο: Κορυφαία θέση μεταξύ αυτών, κατέχει το νέο κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ καθώς πολλοί αναμένουν ότι θα επαναλάβει την νίκη που πέτυχε το 2014, συγκεντρώνοντας το 27,5 των ψήφων των Βρετανών. Το Βρετανικό Κόμμα των Συντηρητικών, αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά ενώ αντιπολιτευόμενα κόμματα όπως οι Εργατικοί, ενδέχεται να «πληρώσουν» την δυσφορία που έχουν προκαλέσει στους Βρετανούς οι επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες να ολοκληρωθεί το Brexit.

Γαλλία: Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να δώσει μάχη στήθος με στήθος με το κόμμα «La République en Marche» του Εμανουέλ Μακρόν.

Ολλανδία: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) θα τερματίσει δεύτερο, πρώτοι έρχονται οι Εργατικοί (PvdA) ενώ στην τρίτη θέση φαίνεται πως τερματίζει το ευρωσκεπτιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD).

Γερμανία: Οι ψηφοφόροι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ανοδική πορεία της Κίνας αλλά και για το ότι δεν υπάρχει μια συντονισμένη στάση άμυνας από την πλευρά της Ευρώπης, ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία στη χώρα. Τα αδελφά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) αναμένεται να καταφέρουν μια καθαρή νίκη, αλλά εκτιμάται επίσης ότι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω τα ποσοστά του κόμματος AfD, καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της πολιτικής για το άσυλο.

Ιταλία: Η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά και το ακροδεξιό κίνημα των Πέντε Αστέρων, που απαρτίζουν και την κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία, δίνουν ξεχωριστά τη μάχη των ευρωεκλογών, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και εν μέσω μιας θυελλώδους συνεργασίας.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα, περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα την Κυριακή ώρα Ελλάδος.

Θέμα:
Ευρωεκλογές 2019 (265)

Σχετικά:

Πού τυπώνονται τα ψηφοδέλτια των εκλογών: «Χαρά» των τυπογραφείων η τριπλή κάλπη
Ολοκληρώθηκε η γενική δοκιμή για τις εκλογές
Tags:
κάλπες, ευρωεκλογές 2019, ψήφος, ΕΕ, ψηφοφορία, οδηγός, εκλογές, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK