02:58 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Στιγμιότυπο από την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη

Βγάζεις τον σκύλο βόλτα; Πώς θα προστατευτείς από τενοντίτιδες και κατάγματα

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένα μόνο νοσοκομείο της Βρετανίας αντιμετώπισε 30 περιστατικά σοβαρών τραυματισμών στο χέρι, που συνέβησαν σε ανθρώπους που είχαν βγάλει βόλτα το σκύλο τους. Ποιες είναι οι συμβουλές των ειδικών.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες σκύλων έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια, επειδή κρατούν με λανθασμένο τρόπο τα λουριά των αγαπημένων τους κατοικίδιων, σύμφωνα με χειρουργούς.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού (BSSH), καλούνται αρκετά συχνά να αντιμετωπίσουν τραυματισμούς που κυμαίνονται από κατάγματα, σχισίματα και πληγές έως και εξαρθρώσεις δακτύλου, τα οποία συμβαίνουν σε ιδιοκτήτες σκύλων ενώ βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.

Μόνο το Γενικό Νοσοκομείο, το Royal Cornwall Hospitals στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετώπισε 30 περιστατικά σοβαρών τραυματισμών στο χέρι μέσα σε ένα μήνα, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Οι χειρουργοί εκτιμούν ότι είναι εκατοντάδες τα αντίστοιχα περιστατικά σε ολόκληρη τη Βρετανία, μια χώρα όπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι — ο ένας δηλαδή στους τέσσερις ενήλικους — είναι ιδιοκτήτες σκύλου.

Η Ρεμπέκα Ντάνλοπ, σύμβουλος της Βρετανική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού, αναφέρει ότι είναι πολλαπλά τα οφέλη ενός σκύλου για την ανθρώπινη υγεία, καθώς μεταξύ άλλων, μειώνουν το καθημερινό στρες.

«Επειδή όμως έχω δει αρκετούς σοβαρούς τραυματισμούς από τα κολάρα και τα λουριά των σκύλων, θέλω να πω στους ζωόφιλους να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις απλές οδηγίες που μπορούν να τους προστατεύσουν από σοβαρούς τραυματισμούς στο χέρι τους», ανέφερε η Ντάνλοπ.

Η ίδια εξηγεί ότι οι τραυματισμοί στο χέρι συχνά προκαλούνται από μια απότομη κίνηση του σκύλου, ενώ ο ιδιοκτήτης έχει τυλιγμένο το λουρί γύρω από τον καρπό του, το χέρι ή τα δάχτυλά του ή τον κρατά με τα δάχτυλα από το κολάρο του.

«Ένας αρκετά συνηθισμένος τραυματισμός που προκαλείται από τα κολάρα και τα λουριά, είναι τα κατάγματα στα οστά των δακτύλων και συχνά απαιτείται χειρουργείο για την αποκατάστασή τους», τόνισε η κ. Ντάνλοπ.

Τέτοιου είδους ατυχήματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ακαμψία ή το πρήξιμο του χεριού αλλά και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Μια δεύτερη κατηγορία τραυματισμών αφορά σε εγκαύματα που προκαλούνται από την τριβή του χεριού με το κολάρο ή το λουρί του σκύλου. Κάτι τέτοιο μπορεί μεταξύ άλλων, να αφήσει σημάδια στο δέρμα.

Μακροχρόνια ζημιά στο χέρι, μπορεί επίσης να προκληθεί από την εξάρθρωση που μπορεί να πάθει κανείς όταν γατζώνει τα δάχτυλά του κάτω από τα κολάρα του σκύλου, εάν ξαφνικά αποφασίσει το κατοικίδιο να τρέξει.

Σύμφωνα με την κ. Ντάνλοπ, τέτοιου είδους τραυματισμοί μπορούν να κρατήσουν αρκετό καιρό εκτός δουλειάς τους ιδιοκτήτες των σκύλων, με αποτέλεσμα εκτός από τον πόνο τους, να βρεθούν αντιμέτωποι και με τη μείωση των εισοδημάτων τους.

«Ασθενείς με πιο σοβαρούς τραυματισμούς μπορεί να λείψουν από την εργασία τους ακόμη και έως έξι εβδομάδες και μπορεί να χρειάζονται αποκατάσταση για έναν χρόνο ή και περισσότερο από το χειρουργείο. Ακόμη και μικροί τραυματισμοί στο χέρι μπορεί να απαιτήσουν αποθεραπεία για έως και έξι μήνες».

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιούμε κολάρα και λουριά, ώστε να προστατεύσουμε τα χέρια μας ενώ βγάζουμε βόλτα τα αγαπημένα μας κατοικίδια;

Πολύ βασικό είναι να αποφεύγουμε να γατζώνουμε τα δάχτυλά μας απευθείας κάτω από το κολάρο και να χρησιμοποιούμε ειδικούς ιμάντες που υπάρχουν για τα περιλαίμια των σκύλων.

Επίσης μια πολύ χρήσιμη συμβουλή, αντί να τυλίγουμε γύρω από το χέρι μας το λουρί για να περιορίσουμε το σκύλο, είναι πιο σοφό να χρησιμοποιούμε τα πτυσσόμενα λουριά για τα κατοικίδιά μας.

Tags:
συμβουλές, βόλτα, τραυματισμός, σκύλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK