ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις δυνάμεις της χώρας, μετά από αναφορές για πυροβολισμούς από δυνάμεις του Κοσόβου.

Η αστυνομία του Κοσόβου έθεσε υπό κράτηση έναν Ρώσο υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών, μέλος της προσωρινής αποστολής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία του Κοσόβου ξεκίνησε επιχείρηση τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Έχουμε πληροφορίες ότι 23 Σέρβοι τέθηκαν υπό κράτηση... Τέθηκε επιπλέον υπό κράτηση ένας Ρώσος υπήκοος, ο Μιχαήλ Κρασνοσένκοφ, υπάλληλος της προσωρινής αποστολής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο», είπε ο κ. Βούτσιτς.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμό του Ρώσου υπηκόου. Η ρωσική πρεσβεία στη Σερβία ζήτησε την άμεση απελευθέρωση Ρώσου υπαλλήλου του ΟΗΕ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά των Κοσοβάρων, που είναι «άμεση συνέπεια της πολυετούς συνομωσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Θεωρούμε την εισβολή των ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου σε κατοικημένους σερβικούς δήμους στο βόρειο τμήμα της περιοχής το πρωί της 28ης Μαΐου και την κράτηση 13 Σέρβων ως μια ακόμη πρόκληση της Πρίστινα, με στόχο την εξώθηση του μη αλβανικού πληθυσμού και την απόκτηση του ελέγχου αυτών των δήμων με τη χρήση βίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, η Ρώσος υπήκοος συνελήφθη διότι «αντιτάχθηκε στις ενέργειες των αξιωματικών επιβολής του νόμου».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Σερβίας έθεσε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις δυνάμεις της χώρας, μετά από αναφορές για πυροβολισμούς από δυνάμεις του Κοσόβου στην κατά κύριο λόγο σερβική περιοχή της Βόρειας Μιτρόβιτσα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σερβίας, δυνάμεις του Κοσόβου εισχώρησαν στην επικράτεια και των τεσσάρων δήμων της Σερβίας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συλλαμβάνοντας Σέρβους πολίτες και αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έγραψε στο Facebook ότι αστυνομική επιχείρηση φέρεται να «διεξάγεται σε ολόκληρο το Κόσοβο, στοχεύοντας άτομα που ασχολούνται με λαθρεμπόριο, οργανωμένο έγκλημα και άλλα ποινικά αδικήματα».

Η Σερβία είχε ανακοινώσει στις 17 Μαΐου ότι οι αστυνομικές μονάδες της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσόβου φυλάκισε «αρκετές δεκάδες» άτομα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου στο πλαίσιο επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Ισπανία, η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Το 2011 η Σερβία, υπό την πίεση των Βρυξελλών, άρχισε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσόβου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διάλογος έχει προς το παρόν ανασταλεί.

Σχετικά:

Θάτσι: Η Σερβία πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα της διπλής διακυβέρνησης στο Κόσοβο
Συναγερμός στον στρατό της Σερβίας εν μέσω αναφορών για πυροβολισμούς από δυνάμεις του Κοσόβου
Ο Σέρβος πρόεδρος ευχαριστεί την Ρωσία για την βοήθεια της στο θέμα του Κοσόβου
Tags:
ΟΗΕ, Κοσσυφοπέδιο, Ραμούς Χαραντινάι, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αλεξάντερ Βούτσιτς, Ρωσία, Σερβία, Κόσοβο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK