09:02 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Εμανουέλ Μακρόν

Μακρόν: Τα βασικά αξιώματα της ΕΕ πρέπει να βρίσκονται σε χέρια ισχυρών ηγετών

© AFP 2019 / Yoan Valat / POOL
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, οι Βρυξέλλες φιλοξένησαν άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τους συμμετέχοντες να συζητούν υποψηφιότητες για τις κεντρικές θέσεις της ΕΕ μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι «ισχυροί ηγέτες» θα πρέπει να γίνουν επικεφαλής των κυριότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει σχετικά με τους υποψηφίους για βασικές θέσεις πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής του Ιουνίου.

Νωρίτερα, οι Βρυξέλλες φιλοξένησαν άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τους συμμετέχοντες να συζητούν υποψηφιότητες για τις κεντρικές θέσεις της ΕΕ μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, μια πηγή δήλωσε στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ότι οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το στάδιο αφορούσαν μόνο τις προτεραιότητες των διαφόρων χωρών, προκειμένου να κατανοήσουν ποια κριτήρια πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή των υποψηφίων.

«Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να καταλήξουν σε τέσσερις επικεφαλής των βασικών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων το αργότερο μέχρι τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου… Χρειαζόμαστε ισχυρούς ηγέτες που διαθέτουν ισχυρή εμπειρία και ισχυρή νομιμότητα», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη κορυφής.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι επικεφαλής των κύριων δομών της ΕΕ πρέπει να είναι άνδρες και γυναίκες που θα έχουν τα κατάλληλα προσόντα για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και θα κάνουν την Ευρώπη όσο το δυνατόν ισχυρότερη.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αυτόματη επιλογή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα θεσμικά όργανα και να ληφθεί υπόψη η εξουσία καθενός από αυτά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν συγκεκριμένους ρόλους. Αποφασίσαμε να αναθέσουμε την εξουσία στον [πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου] Ντόναλντ Τουσκ να εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες και να αποφασίσει για τα πιθανά ονόματα [των υποψηφίων] βάσει των συζητήσεών μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε την πρόθεση να υποβάλει υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 20-21 Ιουνίου. Με τη σειρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι δεν είχαν ακόμη καθοριστεί σε αυτό το στάδιο συγκεκριμένα ονόματα των υποψηφίων για βασικές θέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Tags:
Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντόναλντ Τουσκ, Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Γερμανία, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK