ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής του RIA Novosti στην Ουκρανία Κιρίλ Βισίνσκι βρίσκεται υπό κράτηση στην Ουκρανία από τις 15 Μαΐου 2018, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εσχάτη προδοσία.

Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τη σύλληψή του παράνομη εξηγεί ο επικεφαλής του RIA Novosti στην Ουκρανία Κιρίλ Βισίνσκι, σε επιστολή του.

Σύμφωνα με τον Βισίνσκι, η σύλληψή του ήταν παράνομη επειδή «βασίστηκε σε παράλογες και ψευδείς κατηγορίες» της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) εναντίον του.

Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε τα επιχειρήματα της SBU, κατά την οποία στις 15 Μαΐου 2018, ημέρα της σύλληψής του, ο Βισίνσκι οργάνωσε τη δημοσίευση άρθρου στο RIA Novosti της Ουκρανίας με τίτλο «Επίθεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ποιος φταίει για την αποτυχία της αυτοκεφαλίας».

Σύμφωνα με την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, το δημοσίευμα «τοποθετείται προς το συμφέρον της Ρωσίας... προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην... αντιμετώπιση της αυτοκεφαλίας της τοπικής εκκλησίας της Ουκρανίας», όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος.

«Με απλά λόγια, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας υποστηρίζει ότι με έπιασε στα πράσα τη στιγμή της δημοσίευσης ενός “ανατρεπτικού άρθρου” στην ιστοσελίδα μας. Μέσα από αυτό το άρθρο, εγώ ως “το χέρι της Μόσχας” προσπάθησα να αποτρέψω την παραλαβή του τόμου της αυτοκεφαλίας από την ουκρανική τοπική εκκλησία», συνέχισε ο δημοσιογράφος.

Ο Βισίνσκι επεσήμανε ότι αυτές είναι οι κατηγορίες για τις οποίες τέθηκε υπό κράτηση, ενώ τόνισε ότι αξιωματικοί της SBU απέσπασαν τα κλειδιά του διαμερίσματός του, διεξάγοντας έρευνα για την οποία δεν είχαν απόφαση ή άδεια δικαστηρίου.

Όπως διευκρίνισε ο δημοσιογράφος, το υλικό ήταν μια αναφορά που προετοιμάστηκε από συντάκτες από ανοικτές πηγές, με δύο διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται στο κείμενο. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Κόρνετσουκ εξέφρασε σκεπτικισμό για την αυτοκεφαλία, λέγοντας ότι οι αρχές προετοίμαζαν ήδη εξηγήσεις για την άρνηση.

Η σύνοδος της μη κανονικής δομής της Ουκρανίας επέμεινε ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση σε αυτή τη διαδικασία, σημείωσε ο Βισίνσκι.

Στην επιστολή του, ο Βισίνσκι αναφέρεται στην έρευνα επί του άρθρου, η οποία διεξήχθη από το Ουκρανικό Ινστιτούτο Έρευνας Ειδικής Τεχνολογίας και Δικαστικής Εξειδίκευσης της SBU. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άρθρο δεν περιείχε τίποτα παράνομο.

Απόσπασμα από το συμπέρασμα ενός εμπειρογνώμονα που δημοσιεύθηκε από τον Βισίνσκι λέει ότι το άρθρο δεν περιέχει «δηλώσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα (πιθανότητα, αναγκαιότητα) αλλαγής των συνόρων των εδαφών, ή των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας» ούτε περιλαμβάνει «προτάσεις για αλλαγή της μορφής κυβέρνησης σε ομοσπονδιακή».

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπάρχουν επίσης δηλώσεις στο άρθρο, «οι οποίες, με τη σημασιολογική τους αντίληψη, αποτελούν δημόσια αιτιολόγηση για εξτρεμιστικές, αυτονομιστικές ή τρομοκρατικές πράξεις». Η δημοσίευση δεν περιέχει «σημάδια αντι-ουκρανικής προπαγάνδας των κομμουνιστικών, εθνικοσοσιαλιστικών (ναζιστικών) ολοκληρωτικών καθεστώτων», σημειώνουν επίσης.

«Παρόλα αυτά, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας με έθεσε υπό κράτηση παράνομα στις 15 Μαΐου», κατέληξε ο Βισίνσκι.

Ο επικεφαλής του Ria Novosti στην Ουκρανία Κίριλ Βισίνσκι βρίσκεται υπό κράτηση στην Ουκρανία από τις 15 Μαΐου 2018, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Βρίσκεται αντιμέτωπος με έως και 15 χρόνια φυλάκισης. Η κράτησή του παρατάθηκε μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Ο Χαρλέμ Ντεζίρ, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, εξέφρασε επανειλημμένα την ανησυχία του για τις ενέργειες της Ουκρανίας ενάντια στον Βισίνσκι και ζήτησε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Τόμας Γκρέμινγκερ, δήλωσε επίσης ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα και να αποφεύγουν να παρεμβαίνουν στη δουλειά των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η σύλληψη του Βισίνσκι είναι πολιτικά υποκινούμενη και ότι το περιστατικό αποδεικνύει μια πρωτοφανή και απαράδεκτη πολιτική των ουκρανικών αρχών, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρό τους δημοσιογράφους που κάνουν απλά τη δουλειά τους.

Σχετικά:

Ο δημοσιογράφος Βισίνσκι ευχαριστεί όσους τον στηρίζουν
Πορεία διαμαρτυρίας για τον Κίριλ Βισίνσκι έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μόσχα
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Βισίνσκι στην ουκρανική πρεσβεία στη Μόσχα
Απεσταλμένος Ρωσίας στον ΟΑΣΕ: Η Μόσχα θα λάβει όλα τα μέτρα για την απελευθέρωση του Βισίνσκι
Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου ζητά την απελευθέρωση του Βισίνσκι
Την άμεση απελευθέρωση του Βισίνσκι συνεχίζει να ζητά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Υπόθεση Βισίνσκι: Το Κίεβο διώκει δημοσιογράφους, λένε Ρώσοι αξιωματούχοι
Βισίνσκι: Ψεύδη με σκοπό τη χειραγώγηση όσα μου καταλογίζουν οι αρχές της Ουκρανίας
Tags:
SBU, Βλαντίμιρ Πούτιν, RIA Novosti, Ρωσία, Ουκρανία, αυτοκεφαλία, ΟΑΣΕ, δημοσιογράφος, Κιρίλ Βισίνσκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK