16:52 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα απειλήσει το Μεξικό με νέους δασμούς προκειμένου να πιέσει τη χώρα να περιορίσει την ροή των μεταναστών από τα κράτη της Κεντ. Αμερικής οι οποίοι διέρχονται από τη χώρα κατευθυνόμενοι προς τις ΗΠΑ.

Η επίσημη δήλωση αναμένεται την Παρασκευή, σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται τρεις ανώνυμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνοντας ότι «κάποιοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να προβεί στην κίνηση αυτή, επικαλούμενοι περαιτέρω κίνδυνο για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και ακόμη και για την εμπορική συμφωνία USMCA μεταξύ των δύο χωρών και του Καναδά.

Ο Τραμπ περιέγραψε την δήλωση ως μία κίνηση «που έχει να κάνει με τα σύνορα και έχει να κάνει με ανθρώπους που διέρχονται παράνομα από τα σύνορα και θα είναι η μεγαλύτερη μου δήλωση μέχρι τώρα για το θέμα των συνόρων ως πρόεδρος», ανέφερε σε δηλώσεις τους προς δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

«Σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι πολύ δραματικό στα σύνορα γιατί οι άνθρωποι αυτοί εισέρχονται στη χώρα μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Λίγο μετά την δημοσίευση της ιστορίας της Washington Post, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι ο πρόεδρος εξετάζει πρόσθετες ενέργειες για να καταστήσει σαφές στο Μεξικό πως πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών, αν και δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι ενέργειες αυτές.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα είχε την εξουσία να επιβάλει τέτοια δασμούς υπό τους όρους της συμφωνίας USMCA, η οποία συνιστά την απάντηση της κυβέρνησης Τραμπ στην Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) του 1994, την οποία ο ίδιος καταδίκασε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ως άδικη για τους Αμερικανούς.

Το Μεξικό, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έφτασαν σε μια συμφωνία για την USMCA τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία έγκρισης της Συνθήκης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Συν τοις άλλοις, το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, εισήγαγε την Τετάρτη το σχέδιο της συνθήκης στο κοινοβούλιο της χώρας για να προωθήσει την επικύρωσή της, ενώ ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ παρουσίασε τα ανάλογα έγγραφα στη Μεξικανική Γερουσία την Πέμπτη.

Ο Τραμπ κατέστησε το εμπόριο και τη μετανάστευση από το Μεξικό καθώς και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής το κεντρικό ζήτημα της εγχώριας πολιτικής του, περιγράφοντας την μετανάστευση ως «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου είναι γελοίες», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη. «Σε κανένα μέρος στον κόσμο δεν έχουν το πλαίσιο που έχουμε εμείς όσον αφορά τους γελοίους νόμους για την μετανάστευση».

Πάνω από 100.000 μετανάστες παραμένουν σε καθεστώς κράτησης στα σύνορα τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Μια ομάδα 1.036 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική συνελήφθη την Τετάρτη κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας, αποτελώντας έτσι την μεγαλύτερη τέτοια ομάδα που συνελήφθη ποτέ από τους συνοριακούς φύλακες των ΗΠΑ.

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στους δασμούς σε αλουμίνιο-χάλυβα στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό
Συμφωνία ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό για άρση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο
Washington Post: Το Πεντάγωνο δίνει χρήματα από πυραύλους για το τείχος με το Μεξικό
Tags:
USMCA, Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, Τζάστιν Τριντό, Ντόναλντ Τραμπ, Κεντρική Αμερική, Μεξικό, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK