ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από την Πρίστινα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στο Κοσσυφοπέδιο, αντί να κρατά παθητική στάση σχετικά με τις πρόσφατες επιδρομές της κοσοβάρικης αστυνομίας στις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι», επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ.

«Βλέπουμε την παθητική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Η αρμόδια αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο όχι μόνο δεν εμπόδισε, αλλά στην ουσία συμμετείχε στην επίθεση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Οι συμφωνίες που πραγματοποιούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια από τις διατάξεις τους απαγορεύει την παρουσία αστυνομικών, οπλισμένων με πυροβόλα όπλα, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από τους Σέρβους», δήλωσε ο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ. 

Την Τρίτη, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση με το πρόσχημα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στον βόρειο πληθυσμό της Σερβίας. Τουλάχιστον 19 άτομα κρατήθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας Ρώσος υπάλληλος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και αργότερα νοσηλεύτηκε με σοβαρούς τραυματισμούς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαιτήσει από την Πρίστινα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση», ανέφερε ο Τσίζοφ.

Τα σερβικά στρατεύματα βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό για τη σύγκρουση της Τρίτης στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ρωσία, η οποία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, καταδίκασε την επιδρομή ως πρόκληση.

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Ισπανία, η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Tags:
πρόκληση, ΟΗΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, Πρίστινα, ΕΕ, Κοσσυφοπέδιο, Κόσοβο, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK