03:07 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει καταστήσει σαφές ότι το πράσινο «φως» στην έναρξη των διμερών διαβουλεύσεων δεν μπορεί να ανάψει πριν τον προσεχή Οκτώβριο. Αντιδράσεις στο SPD.

Αρνητική στην προοπτική άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας - Βόρειας Μακεδονίας φέρεται να εμφανίζεται η Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Sueddeutsche Zeitung» και της ιστοσελίδας «finanzen.de», η Καγκελάριος της Γερμανίας έχει καταστήσει σαφές ότι το πράσινο «φως» στην έναρξη των διμερών διαβουλεύσεων δεν μπορεί να ανάψει πριν τον προσεχή Οκτώβριο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση φέρεται να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD να τάσσονται υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων.

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δηλώνει, χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του SPD, Μίχαελ Ροτ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Γερμανός αξιωματούχος φέρεται να τονίζει την ανάγκη διασφάλισης της «αξιοπιστίας μας» και αποστολής «θετικών μηνυμάτων», με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής».

«Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία» σημειώνει, επιπλέον, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Καγκελάριου.

Την Πέμπτη, βέβαια, το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις συνιστούν απόρροια της ενεργοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, έπειτα από την υπερψήφισή της στα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, στις αρχές του 2019. Προηγήθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος και η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Σχετικά:

«Ποτέ Βόρεια - Μόνο Μακεδονία»: Συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών σε φιέστα ομάδας χάντμπολ
Στόλτενμπεργκ: Ανυπομονώ για την ημέρα που η Βόρεια Μακεδονία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ
Μογκερίνι: «Ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούνιο για το ζήτημα της ενσωμάτωσης
Ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν τις πρώτες πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, ΝΑΤΟ, CDU, SPD, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK