19:23 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Σε συμφωνία για τη μετανάστευση κατέληξαν ΗΠΑ και Μεξικό

© AFP 2019 / Paul Ratje
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

ΗΠΑ και Μεξικό έφτασαν σε συμφωνία μετά από δύο ήμερες διμερών συνομιλιών για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού να κάνει λόγο για «δίκαιη ισορροπία» και τον Μάικ Πομπέο να λέει ότι η συμφωνία αφορά σε ένα «σύνολο κοινών υποχρεώσεων» που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Σε συμφωνία κατέληξαν, μετά από ένα διήμερο συνομιλιών, οι ΗΠΑ και το Μεξικό, το οποίο δεσμεύεται να λάβει μια σειρά από πρωτοφανή μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση και να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις λαθρεμπορίου μεταναστών.

ΗΠΑ και Μεξικό εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, η οποία και ήλθε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία ανάβει το «πράσινο φως» για την απέλαση από τις ΗΠΑ των αιτούντων άσυλο πίσω στο Μεξικό, προκειμένουν να περιμένουν τη δικαστική απόφαση για την περίπτωσή τους.

«Οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν αμέσως την εφαρμογή των υφιστάμενων πρωτοκόλλων προστασίας των μεταναστών σε ολόκληρα τα νότια σύνορά τους, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι διασχίζουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο θα επιστρέψουν γρήγορα στο Μεξικό όπου μπορούν να περιμένουν την έκδοση των αιτημάτων ασύλου τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στους αιτούντες άσυλο, που επιστρέφουν από τις ΗΠΑ, θα προσφέρονται θέσεις εργασίας και εκπαιδευτικές ευκαιρίες στο Μεξικό.

Το Μεξικό θα ξεκινήσει επίσης την ανάπτυξη των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς την επόμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στα νότια σύνορα.

«Το Μεξικό θα λάβει πρωτοφανή μέτρα για την ενίσχυση της επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της Εθνικής Φρουράς του στο Μεξικό, δίνοντας προτεραιότητα στα νότια σύνορα του», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Έμπαρντ, δήλωσε ότι η συμφωνία συνιστά μια «δίκαιη ισορροπία» μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα καταβάλουν προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ευημερούσας και ασφαλούς Κεντρικής Αμερικής.

Παράλληλα, ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν δασμούς σε βάρος του Μεξικού. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει δασμούς 5% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό, αρχής γενομένης από τις 10 Ιουνίου, ενώ από τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 25%.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον προσβλέπει στη συνεργασία με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Tags:
Δασμοί, μετανάστευση, Μεξικό, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK