21:35 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu, πραγματοποιώντας ειδική μνεία στην Κύπρο.

Του δικαιώματος της Κύπρου στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων, υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων» μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας του νησιού, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης λύσης για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει η Ουάσιγκτον: Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι οι υδρογονάνθρακες θα παροτρύνουν τις δύο πλευρές να αναζητήσουν μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Ειδική μνεία έκανε και στην αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων έχει ενισχύσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε ότι εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, καθώς μία θετική διευθέτηση του ζητήματος θα προλειάνει το έδαφος για συνεργασία των εμπλεκόμενων πλευρών σε μία σειρά τομέων, όπως ο ενεργειακός.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να χαρακτηρίσει την Κύπρο ως «στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ. «Είναι μία σχέση που εκτιμούμε, εμβαθύνουμε και ενισχύουμε» κατέληξε, χαρακτηριστικά.

Σχετικά:

«Σύντομα οι γεωτρήσεις στην Κύπρο» επιμένει η Άγκυρα
Συνιδρυτής WarGaming: Οι τράπεζες στην Κύπρο δημιουργούν τοξικές συνθήκες στις ρωσικές επιχειρήσεις
Κριτική Μενέντεζ κατά Τουρκίας για S-400, Αιγαίο, Κύπρο
Serial killer στην Κύπρο: Ανθρώπινη σορό είχε μέσα η τρίτη βαλίτσα (Βίντεο)
Αντιδράσεις για την αμερικανική προσφορά φιλίας στην Κύπρο ενάντια στην... «εχθρική» Ρωσία
Tags:
Υδρογονάνθρακες, Κυπριακό, ενέργεια, κοίτασμα, γεωτρήσεις, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, State Department, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, ΗΠΑ, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK