18:15 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα

Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Σε τροχιά σύγκρουσης Ράμα - Μέτα

© Φωτογραφία : SOOC / Alexandros Michailidis
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η απόφαση του προέδρου Μέτα να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσης του προέδρου της χώρας.

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αλβανίας, μετά την απόφαση του δεύτερου να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, ως απόρροια του τεταμένου πολιτικού κλίματος.

Ο Έντι Ράμα, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, αναφέρθηκε στον Ιλίρ Μέτα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσής του από το προεδρικό αξίωμα.

Επανέλαβε δε, ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάμα, τάχθηκε υπέρ του προέδρου Μέτα, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία ακύρωσης των εκλογών.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι η απομάκρυνση του Ράμα από τον πρωθυπουργικό θώκο συνιστά αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης, προκειμένου να προσέλθει στον πολιτικό διάλογο.

Στο μεταξύ το Σάββατο, βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια νέων, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα.

Προηγήθηκε η απόφαση του προέδρου Μέτα να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος και των συνεχόμενων εκκλήσεων της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνηση Ράμα.

Εντούτοις, ο Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στο Facebook, διαβεβαίωσε ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου», παρά τις ανακοινώσεις του προέδρου της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα ταλανίζεται, τους τελευταίους μήνες, από αλλεπάλληλες — και πολλές φορές βίαιες — αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Σχετικά:

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία με επεισόδια στους δρόμους εν μέσω πολιτικής κρίσης
Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Ακυρώνονται οι τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου
«Όχι» της Μέρκελ σε άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με Αλβανία – Βόρεια Μακεδονία
Νέα πρόκληση με τις πινακίδες καταγγέλλει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία (Φωτογραφία)
Tags:
πολιτική, κρίση, δημοτικές εκλογές, διαδηλώσεις, επεισόδια, εκλογές, Έντι Ράμα, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK