18:02 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η γέφυρα που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο και την πόλη Ζουχάι (Zhuhai)

Αρκετοί τραυματίες σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ

Kin Cheung
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σοβαρά επεισόδια σημειωθήκαν την Κυριακή μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας, στην υπό ιδιαίτερο διοικητικό καθεστώς κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και κλομπ εναντίον διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, κατά την διάρκεια διαμαρτυριών εναντίον της νέας τροποποίησης του νομοσχεδίου έκδοσης κρατουμένων που προωθεί η τοπική κυβέρνηση, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ίδια μέσα πρόσθεσαν παράλληλα πως εξαιτίας των επεισοδίων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αρκετοί πολίτες, όπως και αστυνομικοί, είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

Την Κυριακή, η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε, επικαλούμενη τους διοργανωτές, ότι πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην τροπολογία.

Η αστυνομία, ωστόσο, δήλωσε ότι μόνο 240.000 συμμετείχαν στην διαδήλωση. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 7 άτομα και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTHK, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες μετά τα μεσάνυχτα, (16:00 GMT), καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για πολιορκία του Νομοθετικού Συμβουλίου.

Οι διαδηλωτές άρχισαν επίσης να εκτοξεύουν μπουκάλια στους αστυνομικούς, ενώ η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές με κλομπ και σπρέι πιπεριού.

Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, ενώ ένας από αυτούς υπέστη τραυματισμό στα μάτια. Αρκετοί δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης επίσης τραυματίστηκαν.

Η εφημερίδα South China Morning Post, εν τω μεταξύ, διευκρίνισε ότι στις 2 π.μ. τοπική ώρα, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από τα προστατευτικά μεταλλικά οδοφράγματα για να επιτεθούν στις δυνάμεις της αστυνομίας. Αργότερα, οι διαδηλωτές άρχισαν να κατασκευάζουν οδοφράγματα με οδικές πινακίδες και βαρέλια.

Η περιοχή του Χονγκ Κονγκ, η οποία απολαμβάνει σημαντική αυτονομία στην Κίνα εκτός από την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική, έχει και ένα διαφορετικό νομικό σύστημα.

Οι αντίπαλοι του προτεινόμενου νόμου ισχυρίζονται ότι θα καταστεί «ο θάνατος» του Χονγκ Κονγκ, καθώς οποιοσδήποτε ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης της οποίας η δραστηριότητα δεν ευχαριστεί το Πεκίνο θα κινδυνεύει να διωχθεί.

Περίπου 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε παρόμοια διαμαρτυρία στις 28 Απριλίου. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTHK ανέφερε, επικαλούμενος το Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Πολιτών, ότι περίπου 130.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 22.800.

Tags:
αστυνομία, Νομοσχέδιο, διαδηλώσεις, Κίνα, τραυματίες, διαμαρτυρίες, Χονγκ Κονγκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK