15:42 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η δημοκρατία της Μολδαβίας διέρχεται το τελευταίο διάστημα μία σοβαρή πολιτική κρίση, ύστερα από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την τρέχουσα πολιτική κρίση στη Μολδαβία και καλεί για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και διάλογο μεταξύ των μερών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουγκένσκου σε δήλωσή της την Κυριακή.

«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική κρίση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου» σημείωσε η αξιωματούχος.

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες της χώρας έπρεπε να συνεργαστούν για να διευθετήσουν την κρίση και επιβεβαίωσαν την υποστήριξη του μπλοκ για το Κισινάου αναφορικά με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μολδαβίας, το οποίο υποστηρίζει την προσέγγιση με την Ρωσία και το μπλοκ υπέρ του UE NOW υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας το Σάββατο και σχημάτισαν κυβέρνηση σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση μήνες μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας έχει κηρύξει αυτές τις αποφάσεις αντισυνταγματικές, ενώ το κοινοβούλιο κατηγόρησε το πρώην κυβερνών Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ότι χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα, το οποίο λέει ότι τελεί υπό τον έλεγχο του, για να πάρει την εξουσία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κήρυξε αντισυνταγματικές τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, πιστεύοντας ότι το σημερινό νομοθετικό σώμα είχε διορία μέχρι τις 7 Ιουνίου προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές και δεδομένου ότι δεν το έπραξε, θα πρέπει να διαλυθεί.

Νωρίτερα την Κυριακή, το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες του Ίγκορ Ντόντον στον Πάβελ Φίλιπ, πρώην πρωθυπουργό και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο τελευταίος υπέγραψε τότε ένα διάταγμα για την διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων εκλογών για την 6η Σεπτεμβρίου.

Tags:
Κυβέρνηση, κρίση, πολιτική, εκπρόσωπος, κόμμα, Συμμαχία, Μολδαβία, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK