13:31 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ένοπλη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας ξεκίνησε το 2014, αφού οι αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι είχε έρθει στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος.

Η Ελβετία έχει παραδώσει περισσότερους από 12.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή του Ντονμπάς από τον Απρίλιο του 2015, δήλωσε την Πέμπτη ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Πριχόντκο.

«Από τον Απρίλιο του 2015, περισσότεροι από 12.000 τόνοι διαφόρων φορτίων έχουν παραδοθεί εκεί [στο Ντονμπάς] από δέκα [ελβετικά] κονβόι, μεταξύ των οποίων χημικές ουσίες για τον καθαρισμό των υδάτων από τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις της περιοχής που επιτρέπουν την εξασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής νερού σε περισσότερα από τέσσερα εκατ. άτομα που ζουν και στις δύο πλευρές της οριοθετημένης γραμμής», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους ενόψει της επερχόμενης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Γενεύη.

Ο Πριχόντκο πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεισφορά της Ελβετίας στις διαπραγματεύσεις για την ουκρανική διευθέτηση, επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Χέιντι Ταλιαβίνι, η οποία διετέλεσε ειδικός εκπρόσωπος του προεδρεύοντος στον ΟΑΣΕ κατά την περίοδο 2014-2015, και ο Τόνι Φριτς, συντονιστής της ανθρωπιστικής ομάδας της Τριμερούς Ομάδας Επαφής.

Ο Πρίχοντκο τόνισε ότι η Ελβετία «ενήργησε με σύνεση και ρεαλισμό» όταν δεν εισήγαγε τους δικούς της περιορισμούς στις σχέσεις με τη Ρωσία μετά τις δυτικές χώρες.

Ο Μεντβέντεφ αναμένεται να συμμετάσχει στη 108η σύνοδο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας που σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στις 11 Ιουνίου, όπου θα απευθυνθεί σε σύνοδο ολομέλειας για το μέλλον της εργατικής σφαίρας.

Η ένοπλη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας ξεκίνησε το 2014, αφού οι αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι είχε έρθει στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος.

Το 2015, τα αντιμαχόμενα μέρη υπέγραψαν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ, μετά από συνομιλίες που διεξήγαγαν οι ηγέτες του λεγόμενου ομίλου Normandy, ενώνοντας τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία. Παρά τη συμφωνία αυτή, οι σποραδικές μάχες συνεχίστηκαν στο Ντονμπάς. Μέχρι σήμερα, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός.

Tags:
Κυβέρνηση, Λουγκάνσκ, Ρωσία, Ντονμπάς, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK