17:53 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Τραμπ: Η Κίνα υποτιμά το νόμισμά της, πρέπει να γίνει κάτι

© AP Photo / Carolyn Kaster
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα οι ΗΠΑ ανέβαλαν για τις 15 Ιουνίου την επιβολή 25% δασμών σε κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με σημείωμα από το γραφείο της αμερικανικής εμπορικής αντιπροσωπείας (USTR).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ζήτημα της εμπορικής διένεξης με την Κίνα σε συνέντευξη στο CNBC σημειώνοντας ότι η ασιατική υπερδύναμη προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της και «κάτι πρέπει να γίνει» γι' αυτό.

Εξήγησε ότι η υποτίμηση νομίσματος θα μπορούσε να δημιουργήσει ανισότητες. Σχολιάζοντας την πιθανή συμφωνία με το Πεκίνο, ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ καθώς αυτό πρέπει να κάνουν οι κινεζικές αρχές.

Αναφέρθηκε επίσης στον τεχνολογικό κολοσσό Huawei, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της εμπορικής συμφωνίας Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Σημείωσε επίσης στην επικείμενη σύνοδο της ομάδας G20, υπογραμμίζοντας ότι αν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν συναντηθεί με τον αμερικανό ηγέτη οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Την 1η Ιουνίου τέθηκαν σε ισχύ οι απαντητικοί δασμοί της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μία ημέρα μετά η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι η συνεργασία στο εμπόριο ήταν η μόνη σωστή επιλογή μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ενώ η αντιπαράθεση μπορούσε να βλάψει και τις δύο πλευρές.

Το Μάιο ο Τραμπ αύξησε από το 10 στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Διέταξε ακόμα οι δασμοί να αυξηθούν σε όλα τα εναπομείναντα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και τα οποία έχουν αξία περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως κλιμακώθηκε πριν ένα έτος. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα επανειλημμένα έχουν επιβάλλει δασμούς καθώς η διαμάχη εντείνεται.

Σχετικά:

Η Κίνα υιοθετεί μέτρα για τη μείωση των τεχνολογικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι «πολλές εταιρείες» εγκαταλείπουν την Κίνα για να αποφύγουν τους δασμούς
Tags:
Huawei, εμπόριο, Δασμοί, Σι Τζινπίνγκ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK