09:30 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η κίνηση του Αλβανού προέδρου Ίλιρ Μέτα να υπογράψει διάταγμα για ακύρωση των δημοτικών εκλογών προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τη Βουλή να ψηφίζει την Πέμπτη για την καθαίρεσή του, εν μέσω κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία μετά την κίνηση του προέδρου Ίλιρ Μέτα να υπογράψει διάταγμα για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Ο Αλβανός πρόεδρος επικαλέστηκε τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συνεπειών της κρίσης στη χώρα και ισχυρίστηκε ότι είναι η καλύτερη συνταγματική λύση ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα. Το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα τεταμένο εν μέσω επαναλαμβανόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συχνά καταλήγουν σε επεισόδια.

Η κίνηση του Ίλιρ Μέτα προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού της χώρας, Έντι Ράμα που τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν. Παράλληλα, η Βουλή της χώρας θα ψηφίσει για την καθαίρεση του προέδρου, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για ακύρωση του διατάγματος του Μέτα και κανονική διεξαγωγή των εκλογών.

Η ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Ιλίρ Μέτα θα διεξαχθεί την Πέμπτη κατόπιν πρωτοβουλίας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι Σοσιαλιστές χρειάζονται 94 ψήφους για την καθαίρεση του Αλβανού προέδρου, τις οποίες όμως δεν διαθέτουν στο κοινοβούλιο των 140 εδρών. Ακόμη κι αν βρεθούν οι βουλευτές που ψηφίσουν για την καθαίρεση του προέδρου, την τελική απόφαση θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο όμως δεν λειτουργεί ομαλά το τελευταίο έτος, μετά την απόλυση των περισσότερων δικαστών.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας φέρεται να έκρινε ως άκυρο το διάταγμα του Ίλιρ Μέτα για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία που μετέδωσε η Δημόσια Τηλεόραση, οι εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία: Την καθαίρεση Μέτα επιδιώκει ο Ράμα, την Πέμπτη η ψηφοφορία

Το τελευταίο διάστημα, η Αλβανία ταλανίζεται από συχνές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και να ζητούν άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών κι όχι δημοτικών.

Ο Έντι Ράμα έχει απορρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά. 

Tags:
κρίση, διαδηλώσεις, επεισόδια, Ιλίρ Μέτα, Έντι Ράμα, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK