03:46 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το αντιπυραυλικό σύστημα  S-400 Triumf

Άγκυρα: Απαράδεκτο το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τους S-400

© Sputnik / Alexey Malgavko
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε σήμερα σε αυστηρό τόνο το ψήφισμα των ΗΠΑ το οποίο καταδικάζει τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Ρωσία για την απόκτηση των S-400.

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Τουρκία το ψήφισμα των ΗΠΑ με το οποίο στην ουσία δίνει τελεσίγραφο στην Άγκυρα αναφορικά με την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Η Άγκυρα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της τονίζει ότι «ο διάλογος και ο σεβασμός των κυρίαρχων αποφάσεων των κρατών» είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των διαφωνιών.

«(Το ψήφισμα) δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τη βαθιά φιλία και συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να δεχτούμε τους άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς που εγείρονται στο ψήφισμα για την εξωτερική πολιτική και το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας» αναφέρει η δήλωση του τουρκικού υπουργείου.

Παράλληλα, η Άγκυρα τονίζει πως τέτοια ψηφίσματα  δεν προωθούν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και είναι απαράδεκτα.

«Η έγκριση τέτοιων ψηφισμάτων, τα οποία δε είναι δεσμευτικά και δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η χρήση της γλώσσας των απειλών και των κυρώσεων και τα τελεσίγραφα δεν είναι αποδεκτά» καταλήγει το υπουργείο.

Τη Δευτέρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο επικρίνει την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 και καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την αγορά.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί πρόσφατα μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένα έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα συστήματα ενδέχεται να είναι ασυμβίβαστα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία έχει απορρίψει όλους τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ δίνουν δύο μήνες προθεσμία στην Τουρκία για να απορρίψει τους S-400
Τούρκοι αξιωματούχοι: Οι θεσμοί των ΗΠΑ δεν υπολογίζουν τις αποφάσεις Τραμπ-Ερντογάν για τους S-400
Τούρκος αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην πρόταση σύστασης ομάδας εργασίας για τους S-400
Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Άγκυρα για τους S-400: Ή με εμάς ή με τη Ρωσία
Tags:
αντιπυραυλικό σύστημα, αγορά, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK