ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (310)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την παροχή ασύλου σε πολίτες από τη Βενεζουέλα και την παροχή προσωρινού καθεστώτος προστασίας που θα τους επιτρέψει να μείνουν στις ΗΠΑ εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα τους.

«Το εξετάζουμε και μας απασχολεί ιδιαίτερα η κρίση στη Βενεζουέλα. Είναι απαίσιο πράγμα, μία απαίσια κατάσταση… το εξετάζουμε πολύ ισχυρά» δήλωσε o Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας Κάρλος Αλβαράντο ανέφερε ότι περίπου 70 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας είχαν φτάσει στη χώρα από την Κίνα.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια περιέχει 68 τόνους φαρμάκων» ανέφερε όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globovision.

Υπογράμμισε επίσης ότι η βοήθεια που αποτελούσε το τέταρτο φορτίο μέχρι στιγμής, περιείχε φάρμακα και είδη υγιεινής. Σύμφωνα με τον Αλβαράντο, η Βενεζουέλα έλαβε 465 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κίνα, τη Ρωσία, τον Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEF.

Τον Φεβρουάριο η Ρωσία έστειλε την πρώτη παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διαύλους της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας. Η δεύτερη αποστολή έφτασε στα μέσα Απριλίου. Στις 7 Ιουνίου ο υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών για την τη Λατινική Αμερική Αλεξάντερ Σέτινιν ανέφερε ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (310)
Tags:
άσυλο, ανθρωπιστική βοήθεια, ανθρωπιστική κρίση, Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK