ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επαναφέροντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, η οποία τελευταία έχει προχωρήσει στην αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο.

Η Μόσχα καλεί την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τη στάση της για την πυρηνική συμφωνία, καθώς αν αυτή καταρρεύσει, οι ΗΠΑ θα είναι η μόνη χώρα που θα ευθύνεται, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη γραμμή τους να τορπιλίσουν τη μεγαλύτερη επίτευξη συμφωνίας για μη διάδοση πυρηνικών που επιτρέπει στη διεθνή κοινότητα να είναι βέβαιη για την αποκλειστικά ειρηνική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αν τα εργαλεία που προσφέρει η κοινή συμφωνία για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης υπονομευτούν, οι ΗΠΑ θα φέρουν τη μοναδική ευθύνη» δήλωσε ο Ουλιάνοφ.

Ο διπλωμάτης επίσης εξήρε την Τεχεράνη για τον διαρκή σεβασμό στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία και κάλεσε το Ιράν να αποφύγει να υποκύψει στις προκλήσεις της Ουάσιγκτον και να απέχει από κλιμάκωση της έντασης.

«Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να σημειώσουμε ότι η κατάσταση γύρω από τη συμφωνία συνεχώς επιδεινώνεται. Ο λόγος (σ.σ. πίσω από αυτό) είναι η ανεύθυνη γραμμή των ΗΠΑ, που όχι μόνο αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία αλλά επίσης κινείται προς την υπονόμευσή της, πρώτα και κύρια, με το να μπλοκάρει την εφαρμογή των οικονομικών πλευρών της συμφωνίας» σημείωσε.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επαναφέροντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, η οποία τελευταία έχει προχωρήσει στην αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο. 

Tags:
ΗΠΑ, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά, Ρωσία, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK