18:14 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η νέα πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ

Επικεφαλής CDU: Η άνοδος της Κίνας συνιστά «συστημική πρόκληση» για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

© AP Photo / Markus Schreiber
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν στραφεί υπέρ του στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Μετά τους δασμούς σε βάρος της Κίνας και την εμπορική διαμάχη, η Ουάσινγκτον επικαλούμενη λόγους ασφαλείας έβαλε στη «μαύρη λίστα» τον κινεζικό κολοσσό Huawei.

Η ανάδυση της Κίνας συνιστά «συστημική πρόκληση» για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σημείωσε η νέα πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, μιλώντας σε συνέδριο γερμανικού think-tank, επεσήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να «βρει κοινό έδαφος» με τις ΗΠΑ ως προς τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Κίνα. 

Εντούτοις, απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «εχθρού» σε ό,τι αφορά την Κίνα, προτιμώντας αντ'αυτού να την αποκαλέσει «οικονονικό ανταγωνιστή».

Η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία έχουν παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Κίνα. Πέρυσι, άλλωστε, η Κίνα αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική, αλλά και εισαγωγική δύναμη της ΕΕ. 

Από την άλλη, η Γερμανία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες και το πρότζεκτ του Nord Stream 2, ενώ έχει ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ, εν μέσω της εμπορικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. 

Tags:
ΗΠΑ, Κίνα, Ανεγκρέτ Κραμπ - Κάρενμπάουερ, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, CDU
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK