21:58 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Φαίνεται πως παγώνει η προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα δημοπρασία αγάλματος 11 ιντσών του Φαραώ Τουταγχαμών στο Λονδίνο, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου έδωσε εντολή προς τις βρετανικές αρχές και αξιωματούχους του ΟΗΕ να σταματήσουν την πώληση, υποστηρίζοντας ότι το άγαλμα αποτελεί προϊόν κλοπής.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αρχαιοτήτων, καλεί την UNESCO και το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσουν την δημοπρασία του οίκου Christie’s που έχει οριστεί για τις 4 Ιουλίου, με την οποία «βγάζει στο σφυρί» άγαλμα του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών που αναπαρίσταται ως ο ηλιακός θεός Άμμων.

Ο οίκος Christie’s δεν έχει πάντως αφαιρέσει από τα αντικείμενα προς δημοπρασία το αγαλματίδιο, το οποίο κοστολογεί πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. Η Αίγυπτος από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η προτομή του Τουταγχαμών θα πρέπει να της επιστραφεί, καθώς ενδέχεται να έχει κλαπεί από τον ναό Καρνάκ του Λουξόρ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Η Αιγυπτιακή Πρεσβεία στο Λονδίνο, επικοινώνησε επίσης με το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον οίκο δημοπρασίας για να αναστείλουν την πώληση και να κρατήσουν την προτομή, απαιτώντας την επιστροφή της στην Αίγυπτο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εν λόγω προτομή, που έχει ορισμένες φθορές καθώς λείπει η γενειάδα και κομμάτι της μύτης του Φαραώ, θεωρείται ότι ήταν κομμάτι ενός μεγαλύτερου αγάλματος με τον νεαρό Τουταγχαμών σε καθιστή θέση.

Ο Αιγυπτιακός Νόμος για την Προστασία των Αρχαιοτήτων του 1983, γράφει συγκεκριμένα ότι «η διαχείριση όλων των αρχαιοτήτων γίνεται αυστηρά από το Κράτος και θεωρούνται αποκλειστική του ιδιοκτησία» και απαγορεύει οποιαδήποτε αγοραπωλησία τους. Ωστόσο, το άρθρο 8 της νομοθεσίας, εξαιρεί ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν «αρχαιότητες των οποίων η κυριότητα ή η κατοχή ρυθμίστηκε πριν την ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος».

Για τους παραβάτες ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης και οικονομικά πρόστιμα που κυμαίνονται από 300 δολάρια έως 3.000 δολάρια.

Στην περιγραφή του αγάλματος στην ιστοσελίδα του οίκου Christie’s, αναφέρεται ότι η προτομή ήταν τη δεκαετία του ’60 μέρος της συλλογής ενός πρίγκιπα (Wilhelm von Thurn und Taxis 1919-2004) και τελικά κατέληξε στη Γερμανία ως κομμάτι της συλλογής The Resandro collection το 1985 και τελικά να τεθεί σε δημοπρασία στις 4 Ιουλίου.

Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς του οίκου δημοπρασιών, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απαιτεί από τον Christie’s να προσκομίσει τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι κατέχει την ιδιοκτησία όχι μόνο του εν λόγω αγάλματος αλλά και άλλων αρχαίων αιγυπτιακών αντικειμένων που έχουν τεθεί προς δημοπρασία στις 3 και 4 Ιουλίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια άλλη αιγυπτιακή αρχαιότητα, μια πλάκα με ιερογλυφικά (cartouche), βρέθηκε σε οίκο δημοπρασίας στο Λονδίνο και επεστράφη στο Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε αφαιρεθεί από το Ναό Καρνάκ. Πρόκειται για τον ίδιο ναό που η Αίγυπτος υποπτεύεται ότι προέρχεται και το άγαλμα του Φαραώ Τουταγχαμών.

Tags:
Φαραώ, Christie's, Λονδίνο, δημοπρασία, Βρετανία, άγαλμα, Αίγυπτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK