03:49 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
H έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει σε Τίρανα και Σκόπια πως η ένταξη θα πρέπει να περιμένει

© AFP 2019 / FREDERICK FLORIN
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (71)
0 0 0

Την επιφύλαξη του ως προς τον χρόνο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ένωση θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα ληφθεί κάποια γρήγορη απόφαση, καθώς πολλά κράτη μέλη αντιτίθενται.

Ο Τουσκ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα κράτη των Βαλκανίων είχαν κάνει «όλα όσα έπρεπε» για να προωθηθεί το ενταξιακό τους αίτημα, αλλά ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ολλανδίας, είναι αντίθετες με μια περαιτέρω διεύρυνση, σύμφωνα με το AFP.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν από τις Βρυξέλλες και οι επίσημες συνομιλίες ένταξης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.

«Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μία απόφαση: η έναρξη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία όσο και με την Αλβανία, δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στίβο Πεντάροφσκι.

«Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν, αλλά "Πότε;" Εάν εμφανίζομαι λίγο επιφυλακτικός, είναι επειδή γνωρίζω ότι, μερικές φορές, η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ 28 κρατών μελών διαρκεί περισσότερο χρόνο από ό, τι θα επιθυμούσα».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν πριν από ένα χρόνο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αλλά ο Τουσκ φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη όσων βλέπουν την προθεσμία αυτή να χάνεται.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Τουσκ.

Οι ηγέτες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έχουν βρεθεί αρκετές φορές στις Βρυξέλλες για να προωθήσουν το αίτημά τους πριν από τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να τους δώσει το πράσινο φως.

Αλλά με τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία να εναντιώνονται και τη γερμανική κυβέρνηση να μην έχει λάβει ακόμη την κοινοβουλευτική έγκριση που απαιτείται για να υποστηρίξει τις συνομιλίες, τα Τίρανα και τα Σκόπια μπορεί να βρεθούν ενώπιον μιας απογοήτευσης.

Οι επικριτές της διεύρυνσης της ΕΕ υποστηρίζουν ότι αυτή συνεπάγεται περαιτέρω κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων, επικαλούμενοι τις υποθέσεις διαφθοράς και δικαιοσύνης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά οι υποστηρικτές θεωρούν ότι η απόρριψη νέων μελών κινδυνεύει να τους οδηγήσει στην «αγκαλία» δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει το διχασμό της ΕΕ, 13 μέλη, κυρίως πρώην κομμουνιστικά κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η Ιταλία και η Αυστρία, δημοσίευσαν την Τρίτη κοινή έκκληση προς την ΕΕ για έναρξη συνομιλιών με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ έχει θετική μετασχηματιστική δυναμική στα Δυτικά Βαλκάνια και αποτελεί επένδυση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η συνολική πρόοδος της περιοχής», ανέφερε η δήλωση των κρατών.

«Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τη σαφή δέσμευσή της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν υπάρχει plan B», τονίζουν ακόμη.

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (71)

Σχετικά:

Αναγνωστοπούλου για Αλβανία: Όσο υπάρχει πρόβλημα με τη μειονότητα δεν θα διευθετηθεί η ένταξη σε ΕΕ
Ο Ζάεφ αποπέμπει υπουργούς με το βλέμμα στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Ερντογάν: Δέσμευση για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. παρά τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν
Tags:
Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια, Τίρανα, Ντόναλντ Τουσκ, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK