03:47 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Τραμπ κρατώντας ένας γράμμα ενώ μιλάει στους δημοσιογράφους.

Τι αποκάλυψε ο φακός φωτογράφου, όσο ο Τραμπ ανέμιζε το φερόμενο κείμενο της συμφωνίας με το Μεξικό

© AP Photo / Evan Vucci
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε τη σωστή στιγμή και από τη σωστή γωνία, φέρεται να φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόσπασμα της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού. Ο Τραμπ ανέμιζε ένα χαρτί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τη «μυστική» συμφωνία με το Μεξικό, με φωτογράφο να σπεύδει να το απαθανατίσει τον φακό του.

«Αυτή είναι η συμφωνία που όλοι λένε ότι δεν έχω», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώπιον των δημοσιογράφων, κρατώντας ένα χαρτί στην τσέπη του σακακιού, το οποίο και όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει τη «μυστική» συμφωνία με το Μεξικό αναφορικά με την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών από την Κεντρική Αμερική στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. 

«Θα αφήσω το Μεξικό να κάνει τις ανακοινώσεις τη σωστή στιγμή», επεσήμανε εντούτοις ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το USA Today. 

Ο φωτογράφος της The Washington Post Τζάμπιν Μπότσφορντ, όσο ο Τραμπ περιέφερε τη φερόμενη «μυστική συμφωνία», κατάφερε να καταγράψει με τον φωτογραφικό του φακό το χαρτί και μάλιστα από τη σωστή γωνία και με τον κατάλληλο φωτισμό, καθιστώντας το κείμενο ορατό. 

Η φωτογραφία απαθανατίζει, ειδικότερα, τις λεπτομέρειες της φερόμενης συμφωνίας με το Μεξικό. 

Στο χαρτί φαίνεται να αναγράφονται τα εξής: «Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν, κατά την κρίση τους και μετά από διαβουλεύσεις με το Μεξικό, μετά από 45 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης της κοινής δήλωσης, ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Μεξικού σύμφωνα με την κοινή δήλωση δεν έχουν επιτύχει επαρκώς αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Μεξικού θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον εσωτερικό νόμο, για να θέσει τη συμφωνία σε ισχύ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εντός 45 ημερών».

Άλλο σημείο που είναι επίσης ορατό, φαίνεται πως επισημαίνεται: «(...) δέσμευση, με βάση την οποία κάθε χώρα δέχεται την επιστροφή και διευθέτηση των αιτήσεων για το καθεστώς των προσφύγων, των υπηκόων τρίτης χώρας που έχουν περάσει στο έδαφος της χώρας».

Η κυβέρνηση του Τραμπ καταβάλλει προσπάθειες, εδώ και καιρό, προκειμένου να πείσει το Μεξικό να καταλήξει σε μια συμφωνία βάσει της οποίας οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνουν. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν ήδη μια τέτοια συμφωνία. Το Μεξικό, από την άλλη πλευρά, έχει εκφράσει δημόσια της αντίθεσή της σε μια τέτοια συμφωνία.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία, μετά από ένα διήμερο συνομιλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε συμφωνία για τη μετανάστευση κατέληξαν ΗΠΑ και Μεξικό

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμφωνία ανάβει το «πράσινο φως» για την απέλαση από τις ΗΠΑ των αιτούντων άσυλο πίσω στο Μεξικό. Επίσης, οι δύο χώρες συμφώνησαν το Μεξικό να προχωρήσει στην ανάπτυξη των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς σε όλη τη χώρα, βάζοντας σε προτεραιότητα τα νότια σύνορα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ανέστειλαν επ'αόριστον την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό. 

Tags:
φωτογραφία, Μεξικό, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK