04:53 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μιλώντας με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θα υπερασπιζόταν τον εαυτό της εάν δεχόταν επίθεση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο με καμία χώρα, ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Τεχεράνη θα υπερασπιζόταν τον εαυτό της εάν δεχόταν επίθεση.

Ο κ. Ρουχανί δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα παραμείνει δεσμευμένο στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο κ. Ρουχανί έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος επισκέπτεται το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, με τη σειρά του, σημείωσε ότι συζήτησαν «ανοιχτά» με τον κ. Ρουχάνι πώς μπορούν να μειωθούν οι εντάσεις Ιράν - ΗΠΑ.

Πριν από την επίσκεψή του στο Ιράν, ο κ. Άμπε συζήτησε για το ζήτημα μέσω τηλεφώνου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε σχέση με το Ιράν, σε βάρος μιας εταιρείας που εδρεύει στο Ιράκ και δύο προσώπων.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε αυτόν τον μήνα, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σχετικά:

Η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Οι NY Times ισχυρίζονται πως η Τεχεράνη απαγόρευσε σε ανταποκριτή τους να εργαστεί στο Ιράν
Στο φως της δημοσιότητας βίντεο από το νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας του Ιράν
Έκκληση του Ιράν για εξάλειψη του δολαρίου: Να σταματήσει η οικονομική τρομοκρατία
Μήνυμα από το Ιράν: Δεν σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από τον ΟΠΕΚ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος ιρανικής εταιρείας και δύο προσώπων
Tags:
Σίνζο Άμπε, Ιαπωνία, πόλεμος, Ουάσινγκτον, Τεχεράνη, Ιράν, ΗΠΑ, Χασάν Ρουχανί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK