17:18 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το έχει ήδη αγοράσει», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 θα παραδοθεί στην Τουρκία τον Ιούλιο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το έχει ήδη αγοράσει», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία με εγγυήσεις για λογική τιμή, αλλά και για μελλοντική από κοινού παραγωγή.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές απειλές να αφαιρεθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων στα F-35 εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, δεν ταιριάζουν στο πνεύμα της συμμαχίας.

Στις 7 Ιουνίου, ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν απέστειλε επιστολή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ορίζοντας ως προθεσμία την 31η Ιουλίου για όλους τους Τούρκους πιλότους στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, αναστέλλοντας έτσι την εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.

Ξεχωριστά, ο κ. Σάναχαν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η συμφωνία της με τη Μόσχα διακινδυνεύει να υπονομεύσει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να παραλύσει την τουρκική οικονομία, δημιουργώντας υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. «Εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να αλλάξετε πορεία στο θέμα των S-400», έγραψε ο κ. Σάναχαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. «Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογνώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών. 

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

Tags:
F-35, ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, Χουλουσί Ακάρ, Ρωσία, Τουρκία, S-400, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK