15:43 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
2 0 0
Βρείτε μας

Για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, οι εισαγωγές πετρελαίου από το Καράκας παρέμειναν μηδενικές. Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, οι εισαγωγές ανέρχονταν σε 663.000 βαρέλια.

Μηδενικές για τρίτη διαδοχική εβδομάδα παρέμειναν οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018, οι εισαγωγές αργού από το Καράκας ανέρχονταν σε 663.000 βαρέλια ημερησίως. 

Αντίστοιχη διακοπή στην προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα είχε παρατηρηθεί και τον Μάρτιο, ενώ τον Μάιο οι εισαγωγές είχαν πλήρως ανασταλεί για διάστημα δύο εβδομάδων.

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει μία σειρά κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο του Καράκας, «παγώνοντας» όσα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής εταιρείας PDVSA βρίσκονται στο εξωτερικό. Παράλληλα, έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες να διαθέτουν οποιεσδήποτε επιχειρηματικές σχέσεις με τον πετρελαϊκό «γίγαντα» της Βενεζουέλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο, με το 90% του εθνικού εισοδήματος να προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Τα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ επήλθαν ως απόρροια της πολιτικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου, όταν ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη, έσπευσαν να αναγνωρίσουν την εξουσία του Γκουάιδο, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, το Ιράν και δεκάδες άλλες χώρες επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.

Σχετικά:

Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα αγόρασαν οι ΗΠΑ
Η Ρωσία καλεί τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο
Το Ιράν πουλά πετρέλαιο στη γκρίζα αγορά για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Μεντβέντεφ: Πιθανή δολιοφθορά πίσω από το μολυσμένο πετρέλαιο στον αγωγό Ντρούζμπα
Ανώτατος ηγέτης του Ιράν: Μπορούμε να εξάγουμε όσο πετρέλαιο θέλουμε
Τι λέει η ΕΕ για το τέλος που βάζουν οι ΗΠΑ στις εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο
Κρίση στη Βενεζουέλα
Tags:
κυρώσεις, εισαγωγές, αργό πετρέλαιο, Πετρέλαιο, Νικολάς Μαδούρο, Χουάν Γκουάιδο, ΗΠΑ, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK