18:36 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ρωσικό Μαχητικό Mig-29

Ισότητα και στον αέρα; Ρωσίδες θα μπορούν σύντομα να υπηρετήσουν ως πιλότοι μαχητικών

© Sputnik / Ramil Sitdikov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι περισσότερες αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο απέκλειαν γενικά τις γυναίκες από το να γίνουν πιλότοι μαχητικών, κατάσταση η οποία άρχισε να μεταβάλλεται μονάχα προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ρωσίδες γυναίκες που επιδιώκουν καριέρα στην Πολεμική Αεροπορία έχουν τώρα την ευκαιρία να υπηρετήσουν σε οποιαδήποτε ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων μαχητικών, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διοικητής των Ρωσικών Αεροναυτικών Δυνάμεων, πτέραρχος Αντρέι Γιουντίν.

Μέχρι τώρα, οι γυναίκες πιλότοι είχαν το δικαίωμα να υπηρετούν μόνο στην πολιτική αεροπορία.

«Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα δούμε ποια είναι σε θέση να κάνει ότι ζητείται για να αποσταλεί στον τομέα των αεροπορικών δυνάμεων που αντιστοιχεί στα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Αν μια γυναίκα μπορεί να πετάξει μαχητικό αεροσκάφος, αυτή η δυνατότητα θα εξεταστεί», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, μιλώντας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Ο Γιουντίν εξήγησε ότι όλοι οι πιθανοί πιλότοι υποβάλλονται σε μια σειρά από ειδικές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής των ψυχολογικών και γνωστικών τους ικανοτήτων. Οι αυστηροί έλεγχοι διεξάγονται σε πολλαπλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγικών εξετάσεων και συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτές οι δοκιμές καθορίζουν την κατανομή του κάθε χειριστή σε συγκεκριμένο τομέα της αεροπορικής δύναμης.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου αποφάσισε να επιτρέψει στις γυναίκες να εκπαιδευθούν ως στρατιωτικοί πιλότοι το 2017, με την πρώτη παρτίδα γυναικών ασκούμενων να εγγράφονται στην ανώτερη στρατιωτική σχολή αεροπορίας του Κρασνοντάρ το ίδιο έτος. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τότε, 31 γυναίκες δήλωσαν ότι έχουν εγγραφεί για σπουδές στην σχολή, με μια νέα παρτίδα νεοσύλλεκτων που θα γίνουν δεκτοί το 2019. Η διαδικασία εισαγωγής γίνεται σκόπιμα απαιτητική, με μόνο 16 γυναίκες από πάνω από 200 υποψήφιους να έχουν δικαίωμα εισαγωγής.

Οι γυναίκες που υπηρετούν στις Αεροναυτικές Δυνάμεις έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση κατά τη διάρκεια της Παρέλασης της Ημέρας Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα νωρίτερα φέτος.

Η ΕΣΣΔ ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επέτρεπε στις γυναίκες να υπηρετούν ως πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η πιλότος Μαρίνα Ράσκοβα έπεισε την σοβιετική ανώτατη διοίκηση να επιτρέψει τη δημιουργία τριών εθελοντικών αεροπορικών τμημάτων αποτελούμενων μονάχα από γυναίκες, μεταξύ των οποίων το 586ο σύνταγμα μαχητικών αεροσκαφών, το 587ο σύνταγμα αεροσκαφών βομβαρδισμού και το 588ο σύνταγμα βομβιστικών επιθέσεων. Η τελευταία μονάδα ονομάστηκε «μάγισσες της νύχτας» από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ για την συνήθεια των μελών τους να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιδρομές χαμηλού υψομέτρου πίσω από τις εχθρικές γραμμές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον απόκοσμο ήχο των αεροσκαφών να μοιάζει με εκείνο μιας μάγισσας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, γυναίκες πιλότοι πέταξαν πάνω από 30.000 μαχητικά, με σχεδόν 36 εξ’ αυτών να κερδίζουν τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, την πιο υψηλή τιμητική διάκριση της χώρας. Πολλές έλαβαν τον τίτλο μετά τον θάνατό τους.

Οι γυναίκες συνέχισαν να προσλαμβάνονται στην αεροπορική δύναμη, έστω και σε πολύ πιο περιορισμένη κλίμακα, μετά τον πόλεμο, με την πρώην παγκοσμίως κοσμοναύτρια, Βαλεντίνα Τερέσκοβα και την πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε ένα διαστημικό περίπατο, την Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, να εντάσσονται στο Σώμα Κοσμοναυτών.

Η Μαρίνα Πόποβιτς, άλλη ασκούμενη κοσμοναύτης, αργότερα έκανε γνωστό το όνομά της ως πιλότος δοκιμαστικού σκάφους, κατακτώντας πάνω από εκατό αεροπορικά ρεκόρ ενώ πραγματοποιούσε πτήσεις με πάνω από τριάντα αεροσκάφη. Έχει κερδίσει το ψευδώνυμο «Madame MiG» στον δυτικό Τύπο μετά το σπάσιμο του φράγματος του ήχου επί ενός μαχητικού αεροσκάφους MiG-21 το 1964.

Tags:
πιλότος, γυναίκες, Πολεμική Αεροπορία, Σεργκέι Σόϊγκου, ΕΣΣΔ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK