16:55 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Playboy

Στην δημοσιότητα τα απόρρητα αρχεία του FBI για τον ιδρυτή του Playboy, Χιου Χέφνερ

© AFP 2019 / Shaun Curry
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σχεδόν δυο χρόνια μετά το θάνατο του, περαιτέρω πληροφορίες για την διαμάχη του ιδρυτή του Playboy και στη συνέχεια επικεφαλής συντάκτη, Χιου Χέφνερ, με το FBI για την «δημοσίευση άσεμνου υλικού» είναι πλέον διαθέσιμες δημοσίως.

Τη Δευτέρα, το FBI, στο πλαίσιο της τελευταίας μεταθανάτιας απελευθέρωσης αρχείων, δημοσίευσε μια 58-σελίδη συλλογή από εκδοθέντα αποκόμματα εφημερίδων, περιλήψεις συνεντεύξεων και άλλα διάφορα έγγραφα σχετικά με την έρευνα του για τον Χέφνερ, τον φωτογράφο του και το περιοδικό Playboy.

Μετά τη δημοσίευση του τεύχους Ιουνίου 1963 του Playboy, το οποίο περιελάμβανε γυμνές φωτογραφίες ενός μοντέλου στο σετ μιας ταινίας, ο Χέφνερ συνελήφθη με κατηγορίες περί «δημοσίευσης άσεμνου υλικού»  που προήλθαν από καταγγελία που υποβλήθηκε σε δικαστήριο του Σικάγου.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ορίζει την αισχρολογία ως «οπτικές απεικονίσεις, προφορικές λέξεις ή γραπτά κείμενα» που ταιριάζουν με τα κριτήρια του τριπλού Miller Test.

Αυτή η σύλληψη, όμως, συνέβη περίπου οκτώ χρόνια αφού το FBI αποφάσισε να καταστήσει τον Χέφνερ ένα πρόσωπο ενδιαφέροντος.

Ο φάκελος του FBI ξεκινάει με ένα άρθρο εφημερίδας του 1955 που ονομάζεται Playboy, το οποίο είχε ήδη δημοσιεύσει για περισσότερο από δύο χρόνια εκείνη την εποχή, «μια υπερβολική, νεαρή έκδοση του 23χρονου Esquire».

Ο Χέφνερ, 30 ετών τότε, λέγεται ότι ήταν ένας «μη καπνιστής που απέφευγε να πίνει και καφέ», αλλά έπινε μια εκπληκτική ποσότητα από «δύο δεκάδες μπουκάλια Pepsi-Cola την ημέρα».

Την ίδια χρονιά, ένα σημείωμα προς τον τότε διευθυντή του FBI, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, πρότεινε σε πράκτορες να ξεκινήσουν να παρακολουθούν τόσο τον Χέφνερ όσο και τον φωτογράφο Έντγουαρντ Ζίκαρ Όπμαν για να δουν αν εκείνοι, ή άλλα στελέχη του Playboy είχαν την πρόθεση να δημοσιεύσουν «πορνογραφικές εικόνες» πέρα από τα «όρια της νομιμότητας».

Ωστόσο, οι διερευνητικές προσπάθειες του FBI δεν βρήκαν παραβιάσεις.

«Τα άτομα που τον ανέκριναν, ενημέρωσαν ότι ο Χέφνερ είναι πολύ έξυπνος για να παραβιάσει τους ομοσπονδιακούς ή τους τοπικούς νόμους», αναφέρει το έντυπο έκθεσης της 23ης Ιουνίου 1958. Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «ποτέ δεν εμπλεκόταν σε άσεμνα θέματα» και ότι το περιοδικό του απλά δημοσίευσε περιεχόμενο «για να απευθυνθεί στους άνδρες».

Παρόλο που δεν υπήρχε καμία καταδίκη από τις κατηγορίες, το FBI περίμενε μέχρι να πεθάνει ο Χιου Χέφνερ προκειμένου να απελευθερώσει τα αρχεία που αφορούν τον ίδιο, όπως έπραξε και για άλλα δημόσια πρόσωπα.

Αξιοσημείωτα άτομα που θεωρούνται ενδιαφέροντα από το FBI είναι ο Μοχάμεντ Άλι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ντικ Κλαρκ, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Φρανκ Σινάτρα και ακόμη και ο Μπιγκφουτ.

Tags:
άνδρες, πορνό, πορνογραφία, υλικό, σύλληψη, FBI, Μοντέλο, περιοδικό, Playboy
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK