20:59 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Για πιθανές «επιπλοκές στις ενταξιακές συνομιλίες» κάνει λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι απομένουν ορισμένα μέρη της Συμφωνίας των Πρεσπών που πρέπει να διευθετηθούν.

«Με τη συμφωνία με την Αθήνα αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν ακόμη να συμβάλουν στην επίτευξη λύσεων», σημειώνει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως το μόνο που θέλει «είναι μια ημερομηνία για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη πέρυσι τον Ιούνιο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο Ζάεφ δηλώνει σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων μας έδωσαν μιαν υπόσχεση, για την περίπτωση που θα ξεπερνούσαμε την κρίση με την Ελλάδα και θα προωθούσαμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Μας είχαν πει: ''Φέρτε αυτά και εμείς θα σας δώσουμε (σσ.: αυτό που θέλετε)''. Aπό το 2005, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια, έχουμε το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το άλυτο ονοματολογικό ζήτημα με την Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο εμπόδιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» της Μέρκελ σε άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με Αλβανία – Βόρεια Μακεδονία

Ο ίδιος υπενθυμίζει, ακόμη, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τον Φεβρουάριο του 2018, ενθάρρυνε τον Ζάεφ στο Βερολίνο να προχωρήσει στην επίλυση του ονοματολογικού και στην προώθηση των ορθών μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι και η Ευρώπη στη συνέχεια θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

«Η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της ένταξης αλλά κάποια κράτη-μέλη προφανώς το βλέπουν διαφορετικά», σημειώνει ο Ζάεφ, κάνοντας μνεία στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Όσο για το πώς βλέπει το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου στην Ελλάδα αναδειχθεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ζάεφ επισημαίνει: «Δε νομίζω να γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση».

«Είναι θέμα των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η λύση του ονοματολογικού είναι συνδεδεμένη με πολλά πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες - και αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Ούτε στην Αθήνα ούτε σε εμάς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί. Αυτό το έχει πει και ο Μητσοτάκης δημόσια».

Σε ερώτηση για τον εάν φοβάται ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα «μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο ίδιος αναφέρει: «Ορισμένα μέρη της συμφωνίας μας με την Ελλάδα πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, όπως το θέμα των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων με το νέο όνομα του κράτους ή το θέμα της αναθεώρησης των βιβλίων της ιστορίας. Αυτά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε επιπλοκές στις ενταξιακές συνομιλίες».

Tags:
Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, συμφωνία των Πρεσπών, Ζόραν Ζάεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK