17:19 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το λογότυπο του τεχνολογικού κολοσσού Huawei

Καμπανάκι για τον αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις Κίνας - Βρετανίας από πιθανό «μπλόκο» στην Huawei

© Sputnik / Kirill Kallinikov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Σε επιστολή τους, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά τον κινεζικό «κολοσσό» Huawei.

Για τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει επιχειρούμενο «μπλόκο» στην ανάπτυξη του δικτύου 5G από την Huawei, προειδοποίησε το Λονδίνο ο πρέσβης της Κίνας στη Βρετανία, Λίου Σιαόμινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς της Κίνας με τη Βρετανία. 

«Θα στείλει ένα πολύ άσχημο μήνυμα, όχι μόνο στην Huawei, αλλά και στις κινεζικές επιχιερήσεις», είπε ο ίδιος, μιλώντας στο BBC. 

Ενδεχόμενο «μπλόκο» στην Huawei θα οδηγούσε σε «άσχημα αποτελέσματα, όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για τις επενδύσεις», επεσήμανε. 

Ανησυχώντας για την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ζήτημα της Huawei, οι πάροχοι τηλεφωνικών δικτύων της Βρετανίας έχουν αποστείλει επιστολή προς την κυβέρνηση, ζητώντας μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά στη θέση της για τον κινεζικό «κολοσσό». Στην εν λόγω επιστολή, σύμφωνα με το BBC, οι πάροχοι ζήτησαν συνάντηση με την κυβέρνηση.

Τον Απρίλιο, διέρρευσαν λεπτομέρειες από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας για τον ρόλο της Huawei στην υποδομή τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Τερέζα Μέι θα παραχωρούσε στην Huawei περιορισμένη πρόσβαση. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει τι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα.

Αυτά, καθώς στα μέσα Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο περιέλαβε την Huawei στη «μαύρη λίστα», περιορίζοντας τη δραστηριότητα του «κολοσσού» στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να χρειάζονται πλέον άδεια για να έχουν εμπορική συνεργασία με την Huawei.

Η Huawei έχει κατηγορηθεί ότι έχει διασυνδέσεις με την κινεζική κυβέρνηση και ότι έχει προβεί σε κατασκοπεία εκ μέρους της. Τόσο η Huawei, όσο και η κινεζική κυβέρνηση έχουν αρνηθεί τις εν λόγω κατηγορίες.

Tags:
εμπόριο, Βρετανία, Κίνα, Huawei
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK