19:48 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε πως, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε και το Ιράν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμοι να σκεφτούν το ενδεχόμενο συμφωνίας που θα διευθετήσει τις διαφορές τους.

«Αν και εκτιμώ πολύ την κίνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε να μεταβεί στο Ιράν για να συναντηθεί με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αισθάνομαι προσωπικά ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη και να σκεφτόμαστε να κάνουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τη συνεχιζόμενη διένεξη Ουάσιγκτον – Τεχεράνης.

​«Δεν είναι έτοιμοι και δεν είμαστε ούτε κι εμείς», σημείωσε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στο Ιράν.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας βρίσκεται στην Τεχεράνη στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Πέμπτη ο κ. Άμπε συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος διαμήνυσε ότι το Ιράν τάσσεται ενάντια στα πυρηνικά όπλα, αλλά αν ήθελε να είχε (σ.σ. πυρηνικά) οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Στο μεταξύ, περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης φέρνει η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να «δείχνει» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε τον τελευταίο μήνα, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σχετικά:

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα, ακόμη και αν θέλαμε να έχουμε πυρηνικά
Εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Το χρονικό, τα σενάρια και οι διεθνείς αντιδράσεις
Η Μόσχα προειδοποιεί να μην κατηγορηθεί το Ιράν για το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν
Ιράν: «Ύποπτη» η επίθεση στα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν
Ανοιχτό το σενάριο επίθεσης πίσω από τις εκρήξεις στα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν
Πομπέο: Υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση στα τάνκερ
Ρουχανί: Το Ιράν δεν σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο με κανέναν, ούτε με τις ΗΠΑ
Tags:
τάνκερ, Ομάν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, Σίνζο Άμπε, Μάικ Πομπέο, Ντόναλντ Τραμπ, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά, Τεχεράνη, Ουάσινγκτον, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK