ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 10
Βρείτε μας

Διπλωματική πηγή από την Κύπρο επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία προχώρησε σε διψήφιο αριθμό ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή», εκτιμώντας, όμως, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου επιβεβαίωσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης μελών του πληρώματος του «Πορθητή», του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που βρίσκεται αγκυροβολημένο στις ακτές της χώρας και φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», δήλωσε την Πέμπτη, το στέλεχος του κυπριακού ΥΠΕΞ, δίχως να κάνει περαιτέρω σχόλια, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ επικαλούμενο το κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψη του πληρώματος του «Πορθητή», τονίζοντας ότι η κίνηση «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία.

Το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», γνωστό στα τουρκικά ως Φατίχ (Fatih), βρίσκεται αγκυροβολημένο από τις 4 Μαΐου, δυτικά της Κύπρου, 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα. Επιπλέον, ένα ακόμη τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Γιαβούζ (Yavuz) αναμένεται να μεταβεί σύντομα στα ανατολικά της Κύπρου. Η Λευκωσία έχει τονίσει ότι και οι δύο ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κυπριακές διπλωματικές πηγές τόνιζαν την Πέμπτη ότι ο αριθμός ενταλμάτων σύλληψης είναι διψήφιος και πως παρότι δεν λύνει το πρόβλημα, εντούτοις «πονάει» την Τουρκία, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως παρότι τα εντάλματα έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα, στόχος της Άγκυρας είναι ο «Πορθητής» να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων. Υπολογίζουν ότι για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας.

Η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της κυβέρνησης αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων ενός εκατομμυρίου ευρώ και άνω, όπως επίσης και 5 ετών φυλάκισης.

Ποινική ευθύνη έχουν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.

Στο ερώτημα εάν ο «Πορθητής» έχει ήδη προχωρήσει σε γεώτρηση, οι πηγές του κυπριακού ΥΠΕΞ εξηγούσαν πως η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Για τα εντάλματα σύλληψης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες, ήτοι το υπ. Εξωτερικών, η υπηρεσία Ενέργειας, η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία, λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα όσον αφορά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία. Όπως σημείωσαν, οι εταιρείες είχαν νορβηγικό προσωπικό και πλέον οι Νορβηγοί σταμάτησαν να εργάζονται και έχουν αναλάβει Τούρκοι.

Για την πιθανότητα να αποφασιστούν μέτρα από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως η Κύπρος θα πάει στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να επιτύχει το μέγιστο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους, κατά τη διπλωματία της Κύπρου, που αναμένει τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις και μέτρα, εξηγούσαν.

Από την πλευρά της, η Κύπρος υποστηρίζει πως η παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με ενδεχόμενη γεώτρηση.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
Tags:
ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, Τουρκία, γεωτρήσεις, Πορθητής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK