ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (68)
0 0 0
Βρείτε μας

Ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου θα βρεθεί σήμερα, Παρασκευή, ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για το αίτημα έκδοσης του στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα βρεθεί την Παρασκευή ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου για το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ με κατηγορίες για κατασκοπεία. Πρόκειται για την πρώτη ακρόαση του Ασάνζ σχετικά με το συγκεκριμένα αίτημα.

Εάν το αίτημα έκδοσης γίνει δεκτό από τη βρετανική δικαιοσύνη, ο ιδρυτής των WikiLeaks θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με πλήθος κατηγοριών κατασκοπείας από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε δικαστήριο της Βιρτζίνια.

Οι κατηγορίες αφορούν στη διαρροή το 2010 εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν καθώς και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο στρατόπεδο κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Ο 47χρονος Αυστραλός ήταν πολύ άρρωστος για να εμφανιστεί τον περασμένο μήνα στην ακροαματική διαδικασία σχετικά με το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian. Η ακρόαση αναβλήθηκε για την Παρασκευή και ανάλογα με την κατάσταση του Ασάνζ, μπορεί να διεξαχθεί στη φυλακή όπου κρατείται. Ο Ασάνζ εκτίει ποινή κάθειρξης 50 εβδομάδων στη Βρετανία για παραβίαση των όρων υπό τους όποιος αφέθηκε ελεύθερος κι αφότου πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνου.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς είχαν σταματήσει τη διερεύνηση για την κατηγορία βιασμού το 2017, αλλά ξεκίνησαν εκ νέου αφότου το Εκουαδόρ τερμάτισε την παροχή ασύλου στον Ασάνζ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και επέτρεψε στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει. Ο Ασάνζ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς εναντίον του.

Πρόσφατα μεταφέρθηκε στη νοσοκομειακή πτέρυγα της φυλακής αφότου έχασε «επικίνδυνη» ποσότητα βάρους, με μια πηγή της φυλακής να ισχυρίζεται πως ούτε η πνευματική κατάστασή του «είναι ιδιαίτερα καλή».

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (68)
Tags:
έκδοση, κατασκοπεία, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK