02:15 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (69)
0 01
Βρείτε μας

Σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ξεκίνησε η πρώτη φάση της ακρόαση της υπόθεσης έκδοσης του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Τον Φεβρουάριο του 2020 το νωρίτερο θα ολοκληρωθεί η ακρόαση για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ όπως αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ακρόαση για έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα λάβει χώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

Ο Ασάνζ παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βίντεο από τη φυλακή όπου βρίσκεται.

Ο ιστότοπος WikiLeaks έχει δηλώσει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν μια υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος του από την ημέρα της σύλληψής του στις 11 Απριλίου. 

Αν κριθεί ένοχος για κατασκοπεία, ο Ασάνζ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θανατική ποινή ή ισόβια φυλάκιση. 

Ωστόσο, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι επιδιώκει την έκδοση του Ασάνζ σε σχέση με κατηγορίες που αφορούν «συνωμοσία για τη διενέργεια επιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε ένα απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον νόμο περί εκδόσεως του 2003, απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να εκδίδει κάποιον σε χώρα όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των WikiLeaks είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2012 καθώς βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προέκυψε λίγο μετά από αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Οι πληροφορίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ από τις ΗΠΑ.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (69)

Σχετικά:

Επισκέφθηκε τον γιο του στη φυλακή ο πατέρας του Ασάνζ
Διαμαρτυρία οπαδών του Ασάνζ στο Λονδίνο εν μέσω φόβων για την έκδοσή του (Βίντεο)
Ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ
Tags:
Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, έκδοση, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK