ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε δύο τάνκερ που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν. Η Τεχεράνη έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγίντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιτέθηκε σε τάνκερ στις 12 Μαΐου κοντά σε λιμάνι της, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya.

Η δήλωση είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες κατηγορίες των ΗΠΑ που έχει αρνηθεί το Ιράν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν ασφάλεια στις εξαγωγές πετρελαίου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να διασφαλίσει την προστασία των μεταφορών πετρελαίου. 

Σε έκθεση για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υποδείξει ότι το περιστατικό από το οποίο προκλήθηκε ζημιά σε τέσσερα τάνκερ κοντά στο λιμάνι Εμιράτι στο Φουραϊρά ήταν «εξειδικευμένη και συντονισμένη επιχείρηση» που διεξήχθη κατά κύριο λόγο από κρατικό παράγοντα. Η έκθεση ωστόσο δεν επιρρίπτει ευθύνες απευθείας σε κάποια χώρα για την επίθεση στα πλοία.

Σε αντίθεση με τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως το Ιράν για την οργάνωση της επίθεσης με στόχο την τεχνητή αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η Τεχεράνη αρνήθηκε τις κατηγορίες και καταδίκασε την επίθεση στα τάνκερ ως απειλή κατά του ελεύθερου εμπορίου και της ναυσιπλοΐας.

Tags:
επιθέσεις, εκρήξεις, Ιράν, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τάνκερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK