06:39 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν κατά Μακρόν: Είναι ακόμα αρχάριος, δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο

© Sputnik / Miroslav Rotar
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Κάνοντας προσωπική αναφορά στον Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «είναι πολύ αρχάριος σε αυτή τη θέση. Δεν την έχει συνηθίσει ακόμα. Πιστεύω ότι δεν θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να τη συνηθίσει».

«Τι δουλειά έχει εδώ η Γαλλία;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και της τουρκικής προκλητικότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν ο Ερντογάν διερωτήθηκε σύμφωνα με το NTV «πού βρήκε το δικαίωμα η Γαλλία να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο, για τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου;» δείχνοντας τον εκνευρισμό του για την πρόσφατη παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της συνόδου MED7 υπέρ των κυπριακών δικαιωμάτων.

Συνεχίζοντας την κριτική του σημείωσε ότι αν το κάνει γιατί η γαλλική εταιρεία Total έχει συνάψει συμφωνίες τότε «ας αφήσει την Total να μιλήσει» και υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν έχει κανέναν λόγο να μιλάει.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι άνθρωποι που κατοικούν στην Κύπρο συνολικά μοιράζονται τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα. Αυτή είναι η υπόθεση. Διεκδικούμε αυτό το δικαίωμα, δεν το δημιουργούμε. Και ο βορράς έχει ισότιμο δικαίωμα» σημείωσε.

Κάνοντας προσωπική αναφορά στον Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «είναι πολύ αρχάριος σε αυτή τη θέση. Δεν την έχει συνηθίσει ακόμα. Πιστεύω ότι δεν θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να τη συνηθίσει».

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνόδου MED&, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε εξάλλου ότι η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακή ΑΟΖ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK