03:16 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι παραπάνω δηλώσεις επέρχονται εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για την απόφαση της δεύτερης να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, επεσήμανε πως η Άγκυρα είναι αδύνατο να δεχτεί τις αμερικανικές απαιτήσεις για την συμφωνία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι παρόλο που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να παραμένει ένα κυρίαρχο κράτος ικανό να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις, μεταξύ άλλων σε θέματα όπως η αγορά των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. 

«Ναι, είμαστε μέλος πολλών διεθνών οργανισμών, ωστόσο η συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς ή η ανάπτυξη διμερών σχέσεων με ορισμένες χώρες δεν τους δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσουν την εξωτερική μας πολιτική. Σήμερα, δεν μπορούμε να δεχτούμε τις αμερικανικές απαιτήσεις σχετικά με τους S-400», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Επισημαίνει περαιτέρω ότι εάν οι ΗΠΑ ανησυχούν για τυχόν μειονεκτήματα της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τα ρωσικά συστήματα, τότε η Ουάσιγκτον έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις ανησυχίες της σε μια ομάδα εργασίας που είχε προταθεί από την Άγκυρα εδώ και πολύ καιρό.

Νωρίτερα, σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν, έκανε την εκτίμηση ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα αρχίσουν να φθάνουν οι S-400.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν ανέφερε πως «συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία. Το ζήτημα των S-400 έχει τακτοποιηθεί».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως «πιστεύω ότι θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου».

Η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει τις πιέσεις προς τη γειτονική χώρα, αναστέλλοντας την εκπαίδευση των τούρκων πιλότων στο πλαίσιο των προγραμμάτων των μαχητικών F-35.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει τις αμερικανικές απειλές και έχει καταστεί σαφές ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες σε μία άλλη (σ.σ. χώρα) για το πώς θα δρα». Επιπλέον, έχει προειδοποιήσει για την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον υλοποιήσει την απειλή των κυρώσεων.

Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, F-35, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK