ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διπλάσιες πωλήσεις καταγράφονται στις ταμπλέτες ιωδίου στη Νορβηγία μετά την πρεμιέρα της σειράς «Τσερνόμπιλ» του HBO. Τα συγκεκριμένα δισκία εμποδίζουν την απορρόφηση ραδιενέργειας από τον θυρεοειδή αδένα.

Οι ταμπλέτες ιωδίου φαίνεται πως έχουν γίνει περιζήτητες στη Νορβηγία. Όχι, δεν συνέβη κάποιο πυρηνικό ατύχημα! Τα αίτια για την αύξηση των πωλήσεων κρύβονται πίσω από τη δημοφιλή σειρά του HBO «Τσερνόμπιλ».

Σύμφωνα με τη δημοσιά τηλεόραση της Νορβηγίας, NRK, οι πωλήσεις των ταμπλετών ιωδίου έχουν διπλασιαστεί από την πρεμιέρα της τηλεοπτικής σειράς!

Διπλάσιες είναι οι ταμπλέτες ιωδίου Jodix που έχουν πωληθεί κατά τις πέντε εβδομάδες απ' όταν ξεκίνησε η σειρά σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Νορβηγίας.

Σύμφωνα με την Αστρίντ Λίλαντ, επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης στη Νορβηγική Διεύθυνση Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας, η τηλεοπτική σειρά έχει ενισχύει την πληροφόρηση των Νορβηγών για την πυρηνική ασφάλεια.

«Η σειρά μας υπενθυμίζει ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε σοβαρά λάθος. Παρότι οι πιθανότητες μιας παρόμοιας καταστροφής είναι μικρές, οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι», δήλωσε η Λίλαντ στο NRK.

Οι ταμπλέτες ιωδίου εμποδίζουν την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα εφόσον ληφθούν ενός ωρών από το πυρηνικό συμβάν.

Οι αρχές συνιστούν σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 40 ετών, καθώς και ας έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, να έχουν εύκαιρες ταμπλέτες ιωδίου για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Αμέσως μετά την έκρηξη δεν είναι η καλύτερη στιγμή για μια επίσκεψη στο φαρμακείο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Η ίδια μάλιστα συνιστά στους Νορβηγούς να παίρνουν τις ταμπλέτες μαζί τους όταν ταξιδεύουν σε χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως στη Γαλλία.

«Τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμα και αν βρίσκεται σε διακοπές. Ως εκ τούτου, κάποιος πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει ταμπλέτες ιωδίου στη βαλίτσα», πρόσθεσε η Λίλαντ.

Σχετικά:

Ανατριχίλα: Όταν αυτόπτες μάρτυρες είδαν απόκοσμο πλάσμα στην καταστροφή του Τσερνόμπιλ (Φωτογραφία)
Οι τοποθεσιες των γυρισμάτων του «Τσερνόμπιλ» συγκρίνονται με τις πραγματικές
Η περιοχή που ονομάστηκε «ζώνη αποκλεισμού» του Τσερνόμπιλ
Γιατί δεν είδε (ακόμα) ο Γκορμπατσόφ τη σειρά «Τσερνόμπιλ»
Tags:
ραδιενέργεια, πυρηνική καταστροφή, ιώδιο, πυρηνική καταστροφή Τσερνόμπιλ, HBO, Νορβηγία, Τσερνόμπιλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK