21:13 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κρίση στη γειτονική χώρα κλιμακώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν το Ιλίρ Μέτα ακύρωσε το διάταγμα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, επικαλούμενος το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Την έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα της Αλβανίας ζήτησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της γειτονικής χωράς, η οποία παραμένει υπό πολιτική και πολιτειακή κρίση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αλβανική Βουλή ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Μέτα, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του τελευταίου να ακυρώσει το διάταγμα διεξαγωγής των προσεχών τοπικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, εξηγώντας την αιφνίδια απόφασή του, παρέπεμψε στο τεταμένο πολιτικό κλίμα και τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, απέρριψε την κίνηση του Μέτα και διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου. Προανήγγειλε δε, την έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσης του προέδρου.

Σήμερα, ο πρόεδρος Μέτα - σύμφωνα με το ΑΜΠΕ - επανέλαβε ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν πρόκειται να διενεργηθεί, ενώ προσκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού την έκρυθμη κατάσταση.

Η αντιπολίτευση, ταυτόχρονα, η οποία έχει σταθεί στο πλευρό του Αλβανού προέδρου, έσπευσε να καταγγείλει ότι τουλάχιστον 50 άτομα έχουν συλληφθεί ,τις τελευταίες μέρες, κατά την προσπάθειά τους να εμποδίσουν συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού Ράμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν τελικώς οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, καθώς ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά, η αντιπολίτευση επιμένει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να στηθούν κάλπες.

Η γειτονική χώραταλανίζεται, τους τελευταίους μήνες, από αλλεπάλληλες — και πολλές φορές βίαιες — αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα, επιμένοντας ότι οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά.

Σχετικά:

Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Σε τροχιά σύγκρουσης Ράμα - Μέτα
Αναγνωστοπούλου για Αλβανία: Όσο υπάρχει πρόβλημα με τη μειονότητα δεν θα διευθετηθεί η ένταξη σε ΕΕ
Κρίση στην Αλβανία: «Δεν παραιτούμαι» τονίζει ο Μέτα,«κανονικά οι εκλογές» επιμένει ο Ράμα
Κρίση στην Αλβανία: Πώς επιδρά η κόντρα Ράμα - Μέτα στην ελληνική μειονότητα
Tags:
πρόεδρος, Έντι Ράμα, Ιλίρ Μέτα, αλβανική κυβέρνηση, Αλβανία, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK