07:26 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανέφερε σε δήλωσή του την Δευτέρα πως το Πεντάγωνο ενέκρινε την ανάπτυξη για αμυντικούς σκοπούς, επιπλέον 1.000 στρατιωτών «προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εναέριες, ναυτικές και χερσαίες απειλές στην Μέση Ανατολή».

Το Πεντάγωνο ενίσχυσε πρόσφατα τις δυνάμεις του στην Μέση Ανατολή. Οι αμερικανικές μονάδες στην περιοχή περιλαμβάνουν μία ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου, συστοιχίες Patriot, βομβαρδιστικά Β-52 και μαχητικά F-15, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την Πέμπτη, δύο πετρελαιοφόρα, τα - Kokuka Courageous και Front Altair - δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στο Στενό του Ορμούζ. Ενώ οι αιτίες του συμβάντος παραμένουν άγνωστες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν δήθεν υπονόμευσε τα σκάφη.

Μετά την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αποστολή του πολεμικού πλοίου Mason στην περιοχή, ενισχύοντας την ήδη σημαντική στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Οι αξιωματούχοι δεν δήλωσαν πόσα στρατεύματα θα χρησιμοποιηθούν ή ανέφεραν λεπτομερώς το πότε αναμένεται να αναπτυχθούν, κάτι το οποίο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, σύμφωνα με το Reuters.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκαν, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ένας σκληρός πολέμιος της πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, απέσυρε τις ΗΠΑ από το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης τον Μάιο του 2018. Η απόφαση επικρίθηκε από τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη στην πυρηνική συμφωνία, την Γερμανία, το Ιράν, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αποκάλυψαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν το Ιράν ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι είχε παραιτηθεί εν μέρει από τις δεσμεύσεις του που απέρρεαν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας και έδωσε στην Ευρώπη δύο μήνες για να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντα του προστατεύονται από τη συμφωνία.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, εκτός και αν η τελευταία άρει τις κυρώσεις στο Ιράν και εγκαταλείψει την πολιτική της καταπίεσης έναντι της Τεχεράνης.

Tags:
Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, Χασάν Ρουχανί, απειλή, Μέση Ανατολή, Ντόναλντ Τραμπ, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK