06:55 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Φωτογραφία από τη Γροιλανδία.

Η φωτογραφία από τη Γροιλανδία που έγινε viral

© AFP 2019 / STEFFEN OLSEN
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πρόκειται για μία φωτογραφία που έγινε viral και απαθανατίζει το γρήγορο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά ασυνήθιστο για την εποχή.

Το γρήγορο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία συνιστά έναν ασυνήθιστο κίνδυνο για τις ερευνητικές ομάδες στην περιοχή και αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. 

Πρόκειται για μία φωτογραφία που τράβηξε ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας στις 13 Ιουνίου και η οποία δείχνει σκύλους που σέρνουν έλκηθρα πάνω στον λιωμένο πάγο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Σε αυτήν την εντυπωσιακή φωτογραφία, οι σκύλοι που σέρνουν τα έλκηθρα μοιάζουν σαν να περπατούν πάνω στο νερό. 

Ο συνάδελφός του Ράσμους Τονμπόε, σε μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε σχετικά ότι «το γρήγορο λιώσιμο των πάγων της θάλασσας, με τη χαμηλή διαπερατότητα και τις λίγες ρωγμές, αφήνει το λιωμένο νερό στο πάνω μέρος».

​Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο Όλσεν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η φωτογραφία αποτύπωσε μία «ασυνήθιστη ημέρα», σημειώνοντας ότι «ήταν περισσότερο συμβολική, παρά επιστημονική». 

Το ασυνήθιστο του φαινομένου συνίσταται, ειδικότερα, στο γεγονός πως επειδή ο πάγος στην περιοχή είναι πυκνός κρατάει το νερό στο πάνω μέρος του, την ώρα που σε άλλες περιοχές, το νερό δεν μένει στην επιφάνεια, αλλά χάνεται μέσα στις ρωγμές του πάγου. 

Παράλληλα, το λιώσιμο του πάγου δεν παρατηρείται συχνά πριν το τέλος του καλοκαιριού. 

Πάντως, η Ρουθ Μότραμ, επιστήμονας του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, επεσήμανε ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθεί κανείς για τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτό η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς όπως είπε παρά το γεγονός ότι αυτές οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες, δεν πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες.

Σύμφωνα με την ίδια, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν στη Γροιλανδία για λίγες ημέρες ακόμη.

Άλλωστε, η φωτογραφία ήλθε στη δημοσιότητα, εν μέσω των ανησυχιών για τα επίπεδα της θερμοκρασία στη Γροιλανδία το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει οδηγήσει στην πρόωρη υποχώρηση του πάγου. 

Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ντόπιους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκοινωνία, στο κυνήγι και στην αλιεία. 

Tags:
υπερθέρμανση, θερμοκρασία, πάγος, φωτογραφία, Γροιλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK