22:22 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των καταιγιστικές εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεσμεύτηκε - για ακόμη μία φορά - ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των καταιγιστικές εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει απ’ το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόσφατη απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον των μελών των πληρωμάτων του τουρκικού πλοίου «Πορθητής».

Οι ξένες χώρες, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προχωρούν σε συλλήψεις μελών πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το άνοιγμα της Αμμοχώστου αποφάσισε η κυβέρνηση του Ψευδοκράτους

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να σταματήσει άμεσα τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έδωσε, μάλιστα, οδηγία στην Κομισιόν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα, να υποβάλλουν άμεσα προτάσεις για τη λήψη των «κατάλληλων μέτρων».

«Τα σύνορα των χωρών μπορούν να καθορίζονται μόνο από τις χώρες, και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να ορίζει τα σύνορα είτε στη Μαύρη Θάλασσα είτε στη Μεσόγειο Θάλασσα» αντέδρασε, άμεσα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Εξέφρασε δε, την ελπίδα της Τουρκίας ότι η ενέργεια θα καταστεί τομέας συνεργασίας και όχι «έντασης ή σύγκρουσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδράει η Άγκυρα: Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αρμοδιότητα στον καθορισμό των συνόρων στη Μεσόγειο

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχετικά:

Διακήρυξη «Med7»: Υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο, καταδίκη των τουρκικών ενεργειών
Τουρκία κατά συνόδου MED7: Εκτός διεθνούς δικαίου οι δηλώσεις για Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο
Τούρκος υπ. Ενέργειας: Ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην Κύπρο, στέλνουμε και δεύτερο πλοίο
Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελληνοτουρκικά, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, κοίτασμα, Πορθητής, γεωτρήσεις, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK