08:42 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Κασόγκι (56)
0 0 0
Βρείτε μας

Στη δημοσιότητα έρχεται έκθεση του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι η οποία είναι «καταπέλτης» για τη Σαουδική Αραβία και την ανάμειξή της στο θάνατό του.

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρει πως η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «αποτελούσε άνευ δίκης εκτέλεση για την οποία είναι υπεύθυνο το Κράτος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

«Η δολοφονία του Κασόγκι αποτελούσε άνευ δίκης εκτέλεση για την οποία είναι υπεύθυνο το Κράτος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η απόπειρα απαγωγής του συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις και της απαγόρευσης εξωεδαφικής χρήσης δύναμης σε καιρό ειρήνης, ακόμη συνιστά βασανιστήριο σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων(…), αναφέρει μεταξύ άλλων η εισηγήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι «ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ταυτοποιηθούν και να κριθούν υπόλογοι για τον ρόλο τους στην εκτέλεση του Κασόγκι.

Στην ίδια έκθεση ο ΟΗΕ μιλά για αξιόπιστα στοιχεία που αξίζουν διερεύνησης ως προς την περαιτέρω ατομική ευθύνη αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας στη δολοφονία Κασόγκι, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν.

Μάλιστα, γίνεται αναφορά και σε τέσσερις δυνητικά αξιόπιστες υποθέσεις σχετικά με το θάνατο του Κασόγκι.

Πρώτον, προμελετημένη δολοφονία. Δεύτερον, απαγωγή με προμελετημένη δολοφονία εάν η απαγωγή αποδειχθεί αδύνατη ή ανεπιτυχής. Τρίτον, αποτέλεσμα ατυχήματος κατά τη διάρκεια της απαγωγής. Τέταρτον, απόφαση να δολοφονηθεί επί τόπου από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος που ασκούσε κριτική στις πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας και ήταν αρθρογράφος στην Washington Post εθεάθη τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου, όταν επισκέφτηκε το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά από πολλές ημέρες ερευνών στις 19 Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία που αρνούνταν την εμπλοκή της παραδέχθηκε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στη διάρκεια πάλης μέσα στο προξενείο.

Θέμα:
Υπόθεση Κασόγκι (56)

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε 16 Σαουδάραβες για συμμετοχή στη δολοφονία Κασόγκι
Τι λένε τα παιδιά του Κασόγκι για τα περί διακανονισμού για τη δολοφονία του πατέρα τους
Washington Post: Μέλη της ομάδας που δολοφόνησε τον Κασόγκι είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ
Tags:
δημοσιογράφος, έκθεση, Σαουδική Αραβία, δολοφονία, ΟΗΕ, Τζαμάλ Κασόγκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK