20:00 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου λιποθύμησε την ώρα που βρισκόταν σε δικαστική αίθουσα και στη συνέχεια εξέπνευσε σε νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, τη Δευτέρα. Την ώρα που κατέρρευσε εκδικαζόταν υπόθεση κατασκοπείας στην οποία θεωρούνταν αναμεμειγμένος, μαζί με άλλα 23 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι «δολοφονήθηκε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταλογίζοντας στις αρχές της Αιγύπτου ότι δεν έκαναν προσπάθεια για να τον σώσουν.

«Ο Μόρσι πάλευε στο έδαφος στην αίθουσα του δικαστηρίου για 20 λεπτά. Οι αρχές δυστυχώς δεν παρενέβησαν για να τον σώσουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο Μόρσι δολοφονήθηκε, δεν πέθανε από φυσικά αίτια».

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου λιποθύμησε την ώρα που βρισκόταν σε δικαστήριο και στη συνέχεια εξέπνευσε σε νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, τη Δευτέρα.

Την ώρα που κατέρρευσε εκδικαζόταν υπόθεση κατασκοπείας στην οποία θεωρούνταν αναμεμειγμένος, μαζί με άλλα 23 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Κατά την αιγυπτιακή τηλεόραση, η αιτία θανάτου του πρώην Αιγύπτιου προέδρου ήταν καρδιακή προσβολή.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου  να διατάξει την διενέργεια ενδελεχούς έρευνας αναφορικά με τα αίτια του ξαφνικού θανάτου του Μοχάμεντ Μόρσι.

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας των συνθηκών του θανάτου του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.

Ο Μόρσι, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και ανατράπηκε από το στρατό το 2013 μετά από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησής του.

Το 2015 το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο μαζί με άλλους 12 κατηγορουμένους για τη σύλληψη και δολοφονία διαδηλωτών το 2011 και για προτροπή σε βία και καταδικάστηκε σε 20 έτη ποινή φυλάκισης.

Επίσης του είχε επιβληθεί επταετής ποινή για παραποίηση των στοιχείων της αίτησης υποψηφιότητάς του για τις εκλογές του 2012.

Παράλληλα, έχει καταδικαστεί για διαρροή κρατικών μυστικών, για κατασκοπεία αλλά και για το ότι συνέβαλε σε μαζικές αποδράσεις από τις φυλακές το 2011.

Σχετικά:

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά έρευνα για το θάνατο του Μόρσι
Αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση: Ο Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε από καρδιακή προσβολή
Διεθνής Αμνηστία: Χρέος της Αιγύπτου να διερευνήσει τον θάνατο του πρώην προέδρου Μόρσι
Tags:
θάνατος, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Διεθνής Αμνηστία, δικαστήριο, Αίγυπτος, Μοχάμεντ Μόρσι, Μοχάμεντ Μόρσι, Ερντογάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK